Депутатите сътвориха парадокс: Отнемат кола при алкохол или наркотици в кръвта, но не и при убийство на пътя

10 Август 2023 | 16:05
3 коментара
Политика
България
Депутатите сътвориха парадокс: Отнемат кола при алкохол или наркотици в кръвта, но не и при убийство на пътя

Не е адекватно отнемане на автомобил, когато говорим за различни по тежест деяния. Когато умишлено се причини телесна повреда или смърт, изобщо няма такова отнемане.

Ако при непредпазливост се причини смърт или телесна повреда на повече от едно лице, има възможност съдът да отнеме колата, а когато има алкохол или наркотици в кръвта, задължително следва отнемане.

Това показва обратна на нормалната човешка логика наказателна репресия. Това каза за "Здравей, България" адвокат Александър Кашъмов.

По думите му не е прието, когато собственикът не е извършителя на ПТП, автомобилът пак да се отнема. "Стойността на отделните МПС е различна, много по-адекватна санкция е глобата.

Например при произшествие с тир, тъй като не е негов собственик, водачът ще трябва да плати само равностойността му. Това нарушава основни човешки права, защото шофьорът няма как да го плати", посочи той.

Силвия Петкова уточнява, че отнемането на автомобили е уредено като форма на наказание, а то не е такова. "Ако беше наказание, щеше да се говори за конфискация. МПС би могло да се квалифицира като предмет на престъплението, като превантивна мярка, за да не се извърши ново престъпление.

Отделно от това това наказание е непропорционално, защото всеки автомобил има различна стойност. Излиза, че водачи, извършили едно и също престъпление, ще носят различна по степен наказателна отговорност. На един шофьор с по-евтин автомобил ще му струва по-евтино отнемането", смята тя.

Според нея кръвните тестове могат да покажат употреба на наркотици седмица назад. "Тоест човек, който шофира, употребил дрога седмица назад, не създава опасност за движението, защото в настоящия момент не е приел наркотици.

Не се е качил целенасочено употребил субстанции, както е в други случаи", коментира адвокатът.

Добавени коментари

Марио Асьов публикува:
10 Август 2023 | 21:20
Аз ще стана кмет на Якоруда. Ще махна всички стари. Обещавам. Нито един няма да оставя. Само гледайте...
Марио Асьов публикува:
10 Август 2023 | 16:49
Участъка в Якоруда скриха преписките на Николай Голомехов и Салих Мустафа. Те са чадър на наркоманите и на Ахмед Ахмед. Кой ще ги накаже ? Те са недосегаеми. Има ли закони за тях. Строги мерки. Дисциплинарни наказания. Полицаите се превърнаха в най големите чадъри на наркодилърите, защото получават процентче...
Мердие Осман публикува:
10 Август 2023 | 16:33
Хора от община Якоруда, разберете, че има тайна новият кмет да остави на същите постове в общината Беда, Магда и Карафеиз .. Това е недопустимо. Бъдете будни, а не в кома, в която вече 20 г ви държат. Не позволявайте ПРОМЯНАТА, да стане ПОДМЯНА.

Добавете Вашия коментар

TOP