Депутатите се събират извънредно-гласуват окончателно промените в Закона за БНБ

02 Април 2024 | 08:30
0 коментара
Политика
София
Депутатите се събират извънредно-гласуват окончателно промените в Закона за БНБ

Народното събрание заседава извънредно днес.

 

Заседанието е свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България.

Точка единствена в дневния ред е второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка, внесен от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид на 29 март 2024 г.

 

Законопроектът е свързан с възможността управител или подуправител на централната банка да стане служебен премиер. Тогава той ползва служебен отпуск. В преходните и заключителни изменения на законопроекта е предвидена промяна в Закона за Сметната палата. Според нея, ако нейн председател стане служебен премиер, също излиза в отпуск за това време.

 

Целта е да може определеният за служебен премиер Димитър Главчев да поеме поста, защото досета тази възможност не съществуваше.

Досега в закона беше записано, че управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ участва, или на международни организации, свързани с нейната дейност.

 

С промените към тези изключения се добавя и заемането на длъжността на служебен министър-председател. Ако някой от шефовете на банката заеме този пост, му се позволява да излезе в неплатен годишен отпуск, докато упражнява функциите на премиер. Така се цели същият човек да може да се върне след това обратно на поста си в БНБ.

Със същия законопроект се правят промени и в Закона за Сметната палата и в Закона за омбудсмана.  За шефа на Сметната палата и омбудсмана и техните заместници се предвижда същата възможност - да изпълняват по изключение длъжността на служебен министър-председател, както и да излязат в неплатен годишен отпуск, докато оглавяват служебно правителство, така че впоследствие да могат да се върнат на досегашните си постове.

 

Спешните изменения се наложиха заради промените в конституцията.

 

Един час преди началото на заседанието промените ще бъдат гласувани окончателно и в Комисията по правни въпроси.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP