Депутатите решиха: Който не знае български език, няма право да получи гражданство

21 Февруари 2024 | 12:07
1 коментара
Политика
България
Депутатите решиха: Който не знае български език, няма право да получи гражданство

Владеенето на български език да бъде задължително условие за придобиване на българско гражданство. Това е записано в приетите на първо четене промени в Закона за българското гражданство. 

"За" гласуваха 154 народни представители от всички парламентарни групи. Депутатите от ДПС гласуваха с "въздържал се". Изискването няма да се прилага спрямо лица, придобиващи българско гражданство при условията на пълно осиновяване.

 

За да не се превърне владеенето на български език в непреодолима пречка, Деница Симеонова от ПП-ДБ настоя да се работи за развитие на мрежата от неделни училища в чужбина.

В приетия на първо четене законопроект се забранява освобождаването от българско гражданство на лица, срещу които има образувано наказателно производство или са с непогасени финансови задължения, с влязъл в сила акт на компетентен орган, уточнява БНР.

Предвижда се възможност за отмяна на натурализацията в случаите, на системно и умишлено уронване престижа на България и националните интереси чрез реч на омраза или при извършване на действия от омраза срещу българската държава, нейни граждани или общности в чужбина.


 

Петър Петров от "Възраждане" настоя за създаване на публичен регистър на лица, получили българско гражданство по натурализация.

Закрива се Консултативният съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина като втори допълнителен орган в процедурата по придобиване на българско гражданство.

Добавени коментари

Петър публикува:
22 Февруари 2024 | 08:29
А за всики македонци регистрирани на един адрес и предвид отношението им към България,какво се предвижда????

Добавете Вашия коментар

TOP