Депутатите приеха единодушно промените в Закона за политическите партии

06 Юни 2019 | 13:37
0 коментара
Политика

Промените в Закона за политическите партии, с които се фиксира размерът на партийната субсидия, бяха приети единодушно от Народното събрание на първо четене.

Със 170 гласа "за" депутатите решиха субсидията, която получават партиите, да е в размер от 11 лв.за действително получен глас.
 

Борисов: Предлагаме 1 лев партийна субсидия

 
По-късно на извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси депутатите ще разгледат и новия законопроект на ГЕРБ, анонсиран от министър-председателя Бойко Борисов, с който се намалява партийната субсидия на един лев. 

Промени ще се наложат и в Закона за държавния бюджет, тъй като размерът на годишната субсидия се определя на база получени гласове на последните парламентарни избори и се разпределя на база получени действителни гласове.
 
Горанов: Щом БСП искат да правят позитиви, нека видим как се прави политически модел с 1 лев

Могат ли слоновете да броят

Sinoptik.bg


 
По време на дебатите на първо четене на промените в Закона за политическите партии, Крум Зарков от ПГ на БСП за България изтъкна като проблем разпределението на гласовете, които са отбелязали в квадратчето "не подкрепям никого". Според него е показателен начинът, по които институциите реагират. Той визира как Министерство на финансите е побързало да отхвърли всякаква вина, а Министерски съвет да внесе скоростен законопроект. Според Зарков единствената адекватна реакция е била тази на прокуратурата. Според него квадратчето също бива разпределяно при получаване на субсидия.
 
Филип Попов поиска министърът на финансите да поеме политическа отговорност за неправилно разпределената субсидия, тъй като било негово задължение да осъществява контрол. В началото на обсъждането от БСП настояха в зала да присъства финансовият министър Владислав Горанов. "Той не е осъществил този контрол и затова трябва да понесе политическа отговорност", каза Попов.
 
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че БСП чете избирателно закона. Тя посочи, че има техническа грешка, а не грешка при прилагането на закона. Стоянова представи документ, с който се разпределя партийната субсидия в самата "Коалиция за България", които от 2016 г. също са получили повече пари. "Значи БСП ни лук ял ни лук мирисал", заключи Стоянова. Тя обясни, че целта на този законопроект е текстовете да бъдат изключително ясни - така че партиите да получават субсидия единствено и само за действителните гласове, подадени за тяхната партия. "Това вече ще направи ясно и няма да има различни прочити от различни институции и свободни електрони на текстовете от закона", каза тя.

Добавете Вашия коментар

TOP