Депутатите приеха 0% ДДС за хляба и брашното

29 Юни 2022 | 10:57
0 коментара
Бизнес
Депутатите приеха 0 ДДС за хляба и брашното

Спорно гласуване за нула процента ставка ДДС върху брашното доведе до напрежение в пленарна зала. Наложи се временно прекъсване на заседанието. При прегласуването депутатите приеха предложението на Пламен Абровски за нулева ставака за брашното със 116 гласа "за", против - 103 и въздържали се 11. След това Антоанета Цонева от "Демократична България" направи изявление от трибуната, в което оттегли гласа си "за" и заяви, че е сгрешила при гласуването.  

Цонева поиска прегласуване, но председателстващият заседанието Мирослав Иванов не допусна трето гласуване, тъй като вече предложението е гласувано два пъти. От трибуната Антоанета Цонева уточни, че не машината е сбъркала, а тя е натиснала неправилно бутона и помоли отново гласът ѝ да бъде отчетен като глас "против".

Дебат в залата предизвика дали волеизявлението ѝ от трибуната да бъде зачетено.

Мирослав Иванов посочи, че трябва да се види дали гласът ѝ променя резултата от гласуването на предложението.

Ива Митева от "Има такъв народ" апелира да не се допуска промяна на вота с волеизявление от трибуната, защото така всеки може да излиза и да изразява промяна на гласа си. Тя обясни, че в пленарна зала е допускано трето гласуване единствено, когато народният представител е гласувал против, а системата е отчела грешно вота му. 

Във вторник депутатите приеха на второ четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и НЗОК

 

Добавете Вашия коментар

TOP