Депутатите посрещат 2023-та с оптимизъм, а 2022-ра определят като рискова

23 Декември 2022 | 08:03
0 коментара
Политика
Депутатите посрещат 2023-та с оптимизъм, а 2022-ра определят като рискова

„2022 г. бе турбулентна, неградивна и рискова. Така депутатите от 48-то НС определят вече изминаващата година, предаде репортер на БГНЕС.

Народните представители коментираха изминаващата 2022 г., изразиха надежда 2023 г. да бъде политически по-стабилна, и отправиха коледните си пожелания към българските граждани.

 

Според Красимир Вълчев от ГЕРБ 2022 г. е била година, в която са се случили малко градивни неща, и изрази надежда следващата година да не е такава. „Аз съм свикнал в професионалните си години назад във времето далеч повече градивни и съзидателни неща да правя, а политическата ситуация всички знаем каква беше – два парламента, липса на мнозинства, които не позволяваха да се създаде правителство и да се направят законодателни промени. Надявам се следващата година да бъде по – ползотворна именно по тези две направления. На нашите сънародници пожелавам да бъдат преди всичко здрави, да имат силата и енергията, вдъхновението да учат, да работят и да се радват на хората около себе си“.

Красимир Вълчев, ГЕРБ

„2022г. беше турбулентна година, свързана с войната, с всичките финансови външни фактори, които се случиха, но въпреки всичко България напредна в това, че вече очакванията към политиците са доста по-обективни. Никой не очаква, че контролира, управлява, държи тази страна, и въпреки, че сега е доста динамично, аз вярвам, че промените, които се случват, ще ни доведат до по-добър краен вариант на това, на което всички се надяваме“, заяви Кирил Петков, съпредседателят на ПП, след което пожела на българските граждани да бъдат живи и здрави, да прекарат празниците със семействата си и да се фокусират върху истински стойностните неща в техния живот. „Аз запазвам надежда, вярвам, че 2023 г. ще продължи с промяната, ще попаднем в едно място, което ни харесва. Това ще отнеме повече време, повече трудности, но ако запазим надеждата в себе си, мисля че България ще бъде на по-добро място“, заяви още Петков.

Кирил Петков, ПП

И останалите политически формации определят изминалата 2022 г. като неуспешна. „2022 г. не беше добра година за страната ни, тя беше изключително рискова и притеснителна за всички нас. Надявам се 2023 г. да бъде не просто доста по-успешна, но и да спрем с това разделение в обществото – нека всички да гледаме ясно и да разберем, че пътят на България е Еврозоната и Шенген, да спрем с разделението, и, разбира, се нека и през тази и през следващата година българските граждани да бъдат здрави, да гледат на запад, да гледат напред, и най – вече да мислят за благополучието на децата си“, заяви за БГНЕС Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Ивайло Мирчев, ДБ

Георги Гьоков от БСП пък сподели, че от многобройните му срещи, събрания, контакти с хората самия той усеща, че изминалата година не е била сред най-успешните за българите и за България, и то заради последствията от Ковид кризата, заради войната в Украйна, която доведе до повишаване на цените и инфлация. „ Българите и преди не живееха кой знае колко добре, но с тези допълнителни натоварвания и на икономическата, и на финансовата ни система, сънародниците ни започнаха да живеят дори по-лошо от преди“, заяви депутатът от БСП и продължи: „ В личен план няма нищо необичайно в годината за мен, аз се радвам, че моето семейство нямахме здравословни проблеми и пожелавам същото на всички българи - първо да са здрави, да ги очаква по-успешна година, да нямат проблеми и най-важното в края на 2023 г. да могат да кажат, че са живели много по-добре“, пожела още Гьоков, но изрази съмнение, че следващата година ще бъде по-успешна. „За съжаление обаче няма да мога да успокоя нито себе си, нито гражданите, че 2023 г. ще бъде по някакъв начин успешна. Правителството е пряко свързано с просперитета на българите и на страната, но имах възможността няколко пъти да го кажа, ще го кажа и сега – шансовете за съставяне на правителство бяха минимални с първия мандат на ГЕРБ, сега и с втория мандат на ПП и въпреки усилията на симпатичния акад. Денков, шансовете за съставяне на правителство не са се вдигнали дори с процент. Така че моите очаквания за кабинет за съжаление не са оптимистични“, коментира още депутатът.

Георги Гьоков, БСП за България

Румен Йончев от "Български възход" пък подчерта, че за него самия 2022 г. е била добра, но за света и за нас като общество годината не е била съвсем такава. „Определено изминалата година беше маркирана от думата война, което се случва рядко, тъй като поне Европа беше забравила за това понятие. Опасявам се, че и следващата година ще бъде белязана от думата война. Естествено можем да пожелаем съставянето на редовно правителство да бъде факт през 2023 г., а дали това ще бъде възможно, ще видим мисля още през януари месец. Всъщност основната функция и на нас като народни представители в НС е да излъчим управление, да покажем, че България е управляема страна и мисля, че макар и със закъснение това НС ще успее да се справи с тази задача“, изрази надежда Йончев, след което отправи пожелание към българските граждани. „За Коледа и Новата година бих пожелал наистина българите да имат мирни и светли празници, да имат наистина мирна 2023 г., конфликтите в Европа да свършат и хората да започнат да имат един спокоен и благодатен живот. Войната донесе не само неспокойствие, но и много грижи у българските граждани, по-високи разходи, инфлация, повишаване на напрежението у нас, което трябва да спре“.

Румен Йончев, БВ

Надя Петрова от ДПС припомни, че за партията приоритет са били хората и тяхното успешно бъдеще. „За съжаление тази година обаче въпреки усилията ни я изпращаме като не много успешна година. В политически план предстоящата 2023г. си пожелаваме да бъде една по-добра, по-смирена и с едно утвърдено правителство за народа, а на българското население пожелавам най-вече здраве, смирение, във всеки един дом да има доброта“.

Надя Петрова, ДПС

Коста Стоянов от "Възраждане" пък пожела на българските граждани здраве и благоденствие и през новата 2023 г. да окажат по-голяма подкрепа към партията, за да могат самите те да превърнат страната ни в една по-добра и просперираща държава. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP