Депутатите отхвърлиха искането парламентът да обявява извънредна епидемична обстановка

24 Март 2022 | 15:25
0 коментара
Политика
Депутатите отхвърлиха искането парламентът да обявява извънредна епидемична обстановка


Парламентът отхвърли на първо четене законопроекта на „Възраждане“ за промени в Закона за здравето, с които се предлага парламентът, а не Министерският съвет, да обявява извънредна епидемична обстановка. 12 депутати подкрепиха предложенията, „против“ бяха 81, а други 40 се въздържаха при гласуването.

С проекта от „Възраждане“ искат извънредната епидемична обстановка да бъде въвеждана за не повече от два месеца. Вносителите предлагат в закона да се запише, че имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и с доброволен характер, като „не може да бъде условие за достъп до образование, труд, обществени места или да бъде поставяна като изискване за упражняване на граждански права“. Предлага се също така „нов ред за оспорване на заповедите на министъра на здравеопазването“.

МОН обяви: Тестването в училище отпада, онлайн обучението - с условие

Зам.-председателят на ПГ на „Възраждане“ Петър Петров коментира, че извънредната епидемична обстановка се налага от изпълнителната власт или решенията са в ръцете само на един човек и липсва предвидимост по отношение на мерките и ограниченията. 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че трябва да се върне старото положение парламентът да решава за извънредната епидемична обстановка.

Георги Михайлов от БСП обяви, че социалистите са против законопроекта. Той призова да се оставят специалистите в здравеопазването да решават въпросите в здравеопазването.

Жена почина, след като три болници ѝ отказаха прием

Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ коментира, че не е бил съгласен с нито една от мерките до момента - от първия до последния министър, но неговата парламентарна група не подкрепя законопроекта. Чорбанов посочи, че не приема мнението на "Възраждане", че парламентът не контролира министъра на здравеопазването. И посочи, че именно Народното събрание избира правителството, а в случаи на несъгласие с политиките - може да се иска вот на недоверие.

Костадинов го попита дали в такъв случай ще поиска вот на недоверие сега. "Г-н Костадинов, всеки ли път, когато се скарате с жена си, искате развод", отговори му Чорбанов.

Добавете Вашия коментар

TOP