Депутатите гледат на второ четене Закона за търговския регистър

14 Април 2020 | 15:32
0 коментара
Политика

Народните представители разглеждат на второ четене поправките в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, като чрз него в преходните разпоредби правят и промени в Закона за извънредното положение.

Поправките в закона за търговскяи регистър предвиждат, че от януари 2022 г. фирмите ще подават годишните си отчети електронно и на едно гише. Сега фирмите са длъжни да представят финансовите си отчети на 3 различни места – в НАП, Търговския регистър и НСИ. С промяната фирмите ще подават отчетите си и други документи еднократно по електронен път, а трите ще теглят документите оттам.

Другата промяна в закона е, че от 1 януари 2022 г. отпада и държавната такса за обявяване на годишните финансови отчети и тази процедура става безплатна. Предвиждат се и облекчения и за малките и средни предприятия. Занапред те няма да подават с годишните си отчети и документи,  че тази отчети са приети на общо събрание. Това ще се удостоверява с декларация, подписана от заявителя.

Поправките в Закона за извънредното положение пък предвиждат, че ще се налага имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лв. на магазини за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, където търговията се извършва от името и за сметка на едно лице в сграда, която представлява комплексен обект, които не предлагат стоки на български производители.

При повторно нарушение санкцията става от 30 000 до 50 000 лева.  Поставя се изискването магазините да имат обекти в поне 3 административни области на страната. Санкциите за повторно нарушение ще се налагат,  ако то е в рамките на три месеца от влизането в сила на наказателното постановление за първото нарушение. В текстовете е записано, че актът за установяване ще се съставя от БАБХ. Промените предвиждат още, че кабинетът може да въвежда временна забрана за внос на храни от трети страни, които не са член на ЕС при спазване на всички международни договори, по които България е страна.  

Добавете Вашия коментар

TOP