Депутатите гласуват нов председател: Кой какво каза на влизане в НС

19 Октомври 2022 | 09:38
0 коментара
Политика
Депутатите гласуват нов председател: Кой какво каза на влизане в НС

Йордан Иванов, ДБ: Ще подкрепим Никола Минчев за председател на НС

Демократична България ще подкрепи Никола Минчев за председател на парламента заради личните му качества. Това каза Йордан Иванов от партията преди първото заседание на парламента. Ние като сила на разума няма да издигаме свой кандидат за поста.

Партиите влязоха в предизборна риторика, затова има толкова кандидатури за председателския пост, категоричен е Иванов.

Кирил Петков, ПП: Влизаме с ясната нагласа, че ще бъдем конструктивна опозиция

Влизаме с ясната нагласа, че ще бъдем конструктивна опозиция, каза бившият премиер от ПП Кирил Петков навлизане в парламента. Ще следим абсолютно внимателно за всеки лев на данъкоплатеца, каза той.

Делян Пеевски, ДПС: Ако мислим за България, трябва да има кабинет

Ако мислим за България, трябва да има правителство. Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски преди първото заседание на парламента. Пеевски заяви, че основната задача на новоизбраното 48 Народно събрание е да направи така, че хората да живеят по-добре. „Моята мотивировка е да работя за моите избиратели, които са ми гласували доверие“, добави той.

Йордан Цонев, ДПС: Правото е на най-голямата група да има председател

Бог да благослови умовете и сърцата ни за добри дела за хората, а не за партийните си интереси и за глупости. Това заяви Йордан Цонев от ДПС на влизане в парламента.

"Правото е на най-голямата група да има председател. Това е нарушавано само два пъти досега в цялата 30 и няколко годишна история на прехода. Не сме взели решение. Сега сутринта ще вземем, но по принцип така е редно", каза още Цонев.

 

Даниел Лорер, ПП: Гласуването за председател е тест за всички партии

48-ият НС трябва да е празник за демокрацията и за българските граждани. Надявам се, че днешният избор за председател на парламента ще покаже, че разумът може да надделее. Смисълът на политическото послание от избора на председател е дали политическите сили могат да се надмогнат и да имат колектив, поправителен изпит на това, което се случи миналия път.

Това каза Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" минути преди първото заседание на НС.

Днешното гласуване е тест за свалянето на един отличен председател, какъвто беше Никола Минчев. Много от тези, които свалиха Минчев, - от ГЕРБ и СДС, са отново тук. Те видяха и реакцията на хората на площада тогава, но много добре знаят, че Минчев е правилният и отличен кандидат за тази работа.

Георги Свиленски, БСП: Нямаме време за разтягане на празни приказки -

Надявам се популизмът вече да е излязъл от всички политически партии, да виждаме проблемите, че са много близо пред нас. Това заяви на влизане в парламента Георги Свиленски от БСП.

Нямаме време за разтягане на празни приказки. Нека да дойде третият мандат, ще видите - така Свиленски коментира въпрос как ще процедират от левицата, ако им бъде връчен на тях трети мандат за съставяне на правителство.

Стефан Янев, „Български възход“: Имаме план, ако третият мандат дойде в „Български възход”

„Български възход” ще подкрепи всяко потенциално мнозинство, което може да излъчи правителство. Това каза пред Нова тв председателят на партията Стефан Янев. И уточни, че са готови на разговори с всеки. Ако третият мандат бъде връчен на „Български възход”, от формацията имат план и стратегия, каза още той.

Искрен Митев, ПП: ГЕРБ принуди останалите партии да посочат кандидат за председател на НС

Надявам се, че колкото и да е кратко това Народно събрание да е полезно за българското общество и страната да бъде придвижена в няколко стъпки напред. Това заяви Искрен Митев от Продължаваме промяната минути преди първия пленарен звънец на новото 48-мо Народно събрание.

Митев посочи, че заявките от всички лидери са, че когато няма да изпълнява бюджета, всяка партия ще се опита да направи много разходи, който не можем да оправдаем.

Той изрази надежда, че ще се събере дори временно някакво мнозинство, което да приеме законите по ПВУ или поне да направи смислен бюджет.

“ГЕРБ просто принудиха останалите партии да направят предложение за председател на НС заради репутацията на Росен Желязков”, каза той.

Според него, кандидатурата на Кристиан Вигенин също е подходяща.

Никола Минчев, ПП: Дори и ГЕРБ да ме подкрепят за председател, ПП няма да отиде на разговори с тях

Вярвам в разума на всички народни представители и вярвам, че ще имаме избран нов председател на НС. Може би след по-продължителни дискусии отколкото се случва в предишни откриващи заседания, но ще има избран председател.

Това каза Никола Минчев от "Продължаваме промяната" в парламента, който е и кандидат за председателския пост.

Предполагам, че ще има процедурни хватки. Вече имаме опит, били сме в едно НС, и аз конкретно като председател съм имал възможността как се прилагат и към мен процедурни хватки, така че подготвени сме и за такива казуси, това е част от парламентарната практика, коментира още Минчев.

Гласуването тук няма да предопредели по никакъв начин неучастието ни в разговорите, инициирани от ГЕРБ-СДС, категоричен е Минчев.

Тома Биков, ГЕРБ: Без правителство, пазарите няма да ни имат доверие

Добрият вариант за България е да има правителство, което да включва максимално широк кръг формации. Това заяви пред бТВ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той подчерта, че правителство на малцинството, което е на ръба, няма да бъде достатъчно ефективно. „Всеки трябва да бъде включен в разговора за съставяне на правителство и да предложи своите идеи“

Биков предупреди, че икономиката ни е спряла да расте и проблемът е, че пари няма.

„Не можем да ги осигурим и със заеми, защото не ни дават. Без правителство, лихвите ще продължат да се покачват, защото пазарите няма да имат доверие. Вече изтеглихме заеми с лихва 5,6%. През 2021 сме плащали 400 милиона за лихви, 2025 – 2,7 милиарда. Това е колкото бюджетът на социалното министерство“, каза той.

Депутатът от ГЕРБ предупреди, че не трябва да се прави предизборен бюджет, който ще съсипе държавата. „Политиката по външния дълг е тотално сбъркана. Ние можем да влошим нещата, ако бюджетът се приеме в условията на предизборна кампания“, подчерта Биков.

Рамадан Аталай, ДПС: Ще бъде избран председател на НС днес, за да са спокойни нашите избиратели

Смятам, че в днешния ден ще бъде избран председател на НС, за да може и вие да сте спокойни, нашите избиратели да са спокойни. Това заяви на влизане в парламента Рамадан Аталай от ДПС.

Не може да се направи следваща крачка, ако не се направи първата.

Като вляза вътре ще се предложа - така с ирония Аталай отговори на въпрос кого от ДПС ще подкрепят за председател на 48-ото Народно събрание. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP