Депутати сезират КС за правилата за избор на шеф на БНБ

26 Юни 2015 | 15:50
0 коментара
Политика
Депутати сезират КС за правилата за избор на шеф на БНБ

Депутати от БСП, Патриотичния фронт, БДЦ и от „Атака“ ще сезират Конституционния съд относно текстове от процедурата по избор на управител на БНБ, приета от парламента.

Събрани са 60 подписа за сезирането на КС, обявиха депутатът от БСП Чавдар Георгиев и инициаторът на подписката Емил Димитров от Патриотичния фронт.

„Искането е за частична отмяна на решението, според което народни представители не могат самостоятелно да издигат кандидатури за управител на БНБ“, поясни Георгиев.

За да бъде внесено искане в КС са необходими 48 подписи на народни представители.

Георгиев обясни, че подписката е оставена отворена до сряда, за да може, който иска да се присъедини към нея.

„В сряда ще внесем искането в КС“, уточни социалистът, обяснявайки, че целта им е тази процедура да бъде спряна, да бъде отменена и да се приемат процедурни правила и да се извърши нова процедура, съвсем прозрачна и при демократични правила, за да може изборът на управител на БНБ да бъде безспорен.

Според Георгиев не бива да се допуска приемането на правила, които дават възможност за предрешен избор.

„Ако управителят вече е избран и КС се произнесе, че е противоконституционна част от процедурата, може би ще има ново атакуване на самия избор“, каза още Георгиев.

Според Емил Димитров от ПФ приетите процедурни правила отнемат права на народните представители. Той посочи, че в момента парламентът е разделен на две – депутати, които искат да се спазва конституцията и такива, които не искат това да се случва. Според него е абсурдно докато се гласи промяна в Конституцията, самите депутати да не спазват основния закон.

По думите му не трябва да се стига до КС, а да се направи до идната сряда работна среща и да се променят процедурните правила.   

„Това, че с една седмица ще се забави изборът на управител на БНБ и няма да е на 10 юни, а на 17 юни, никого няма да обърка“, коментира Димитров.

Източник: БТА, БГНЕС  

Добавете Вашия коментар

TOP