Депутат и общински съветник призовават за активност на предстоящото обществено обсъждане за изграждането на поредния фотоволтаичен парк в Кюстендилско

20 Февруари 2024 | 21:41
0 коментара
Общество
Кюстендил
Депутат и общински съветник призовават за активност на предстоящото обществено обсъждане за изграждането на поредния фотоволтаичен парк в Кюстендилско

Предстоящото обществено обсъждане за изграждането на поредния фотоволтаичен парк на територията на община Кюстендил на площ от 1152  дка край селата Коняво и Дворище беше повод за пресконференция на депутата от "Възраждане" Димчо Димчев и общинския съветник Цветомира Маринова в Националния пресклуб на БТА в Кюстендил. 

В последните месеци ставаме свидетели на това, че инвестиционни намерения за изграждане на фотоволтаични паркове на огромни терени – ниви, пасища, гори, предимно държавна или общинска собственост, биват одобрявани и изпълнявани. По неофициални данни, в общините в страната има чакащи преписки с намерения за изграждане на фотоволтаични централи върху над 40 хиляди дка земя. В същото време произведената земеделска продукция на българския пазар е едва 30 процента, каза депутатът Димчо Димчев. Той допълни, че този начин на отдаване и унищожаване на земеделска земя е напълно недопустим.

Смятам, че изграждането на фотоволтаици в общината би трябвало пряко да засяга интересите на гражданите, каза Димчев. Той припомни, че заявените идеи за развитие на общината от новото общинско ръководство са били свързани с развитието на туризма и изтъкна, че тези паркове биха направили точно обратното.

Председателят на общинската структура на партията в Кюстендил Цветомира Маринова разказа, че с нея са се свързали много хора, споделящи опасенията си от изграждането на новия фотоволтаичен парк.

За такива големи проекти и площи, които са природни ресурси, би трябвало да има референдуми и допитвания до хората, които живеят на тази територия. Това е огромна площ, която ще бъде засята с панели, в центъра на овощната градина на България. Ако този проект се осъществи, ще се наложи да сменим имиджа на общината от овощна градина – във фотоволтаична, каза Маринова. Тя допълни, че не са ясни и ползите за общината от осъществяването на този проект.

Обезлюдяването на този район подтиква такъв тип инвеститори да идват, защото реално те не срещат никаква съпротива, коментира Димчев. 

На пресконференцията стана ясно, че има становище на Регионалната инспекция по околната среда и водите за значително отрицателно въздействие на проекта върху природни местообитания, популации и видове, предмет на опазване в защитените зони. Самият район пък е естествен хабитат на зелената костенурка.

И Димчев, и Маринова призоваха за по-голяма обществена активност по време на дискусията. Общественото обсъждане е на 1 март, от 16:00 часа, в читалище "Братство". БТА/Елица Иванова

Добавете Вашия коментар

TOP