Депресията се засилва през пролетта

04 Март 2022 | 14:30
0 коментара
Любопитно
Депресията се засилва през пролетта

Постоянно чувство на тъга, безнадеждност, празнота обзема страдащия от депресия. Тези настроения се засилват особено през така наречените преходни сезони - пролетта и есента. Човек не е способен да се зарадва, губи интерес към неща, които по-рано са му били приятни. Няма апетит, нито желание за секс, изпитва необяснима умора, спи лошо. Отдръпва се от общуване с други хора, през главата му минават мисли за безполезност, смърт, самоубийство. Това са само част от симптомите на депресията, която мнозина все още не възприемат като болест, а по-скоро като каприз или лигавщина на човек без сериозни ангажименти.

Всъщност депресията е заболяване, което засяга не само психиката, а и тялото, отразявайки се на начина, по който човек спи, яде, възприема себе си. Проблемът е, че той не осъзнава какво му се случва и не може “да се вземе в ръце”, за да се избави сам от състоянието. Нужна му е помощ от психолози и психотерапевти, но към тях трябва да го насочат неговите близки.

“Депресията обикновено съпътства хората с тежки хронични заболявания, каквито са ревматологичните, защото при тях пациентите страдат, а диагнозата се забавя средно с 10 години. Обикновено болните са в млада активна възраст, но те живеят непрекъснато със силна болка, от която не могат да спят нощем, инвалидизират се млади. За тях е невъзможно да се грижат и за себе си, и за семействата си. Болестта ги лишава от възможността да работят нормално, доходите им са ниски, нарушава се и интимният им живот. Ето защо рискът от депресивни състояния е огромен, а всеки десети има суицидни мисли”, обяснява Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България. Тя бе участник в дискусия “Картина на психичното здраве с фокус върху депресивните състояния”, организирана от Коалицията за психично здраве в България.

“Ковид пандемията допълнително обърна внимание на психичното здраве, защото много хора развиха тревожност и депресивни разстройства, а хората с психични заболявания ги обостриха. Отделно статистиката показва, че един на пет човека развива някога в живота си поне един епизод на психотично разстройство, а депресията сред хората над 65 години се удвоява. За съжаление трима от четирима, страдащи от депресия, нямат достъп до адекватна помощ - до три визити на месец при психиатър, психолог или психотерапевт”, показва положението доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

Началникът на отдел “Психично здраве” в Националния център по обществено здраве д-р Владимир Наков съобщава данни, че 50% от хората с психични разстройства у нас не се лекуват. 15% от пациентите на стационарно лечение в психиатриите са с депресия, от нея в страната страдат 10 на 100 000 души.

Самоубийствата са 1,5% от общата смъртност. Най-често на живота си посягат възрастни хора над 70 години. При тях има седемкратно увеличаване на самоубийствата.

Специализираната помощ при депресивни разстройства не се заплаща от Здравната каса. Една възможност предлага Асоциация грижа за пациента. Това е дигитален асистент (чатбот) във Вайбър “Победи депресията”. Всяка седмица се пуска ново полезно съдържание за депресията. Предоставят се и полезни съвети в помощ на нуждаещите се. Дадена е карта на България с всички психиатри, които работят по Здравна каса. Мисията на дигиталния асистент не е хората да си правят самодиагностика, а да осъзнаят проблема и да потърсят професионална помощ.

Добавете Вашия коментар

TOP