Депото за отпадъци край благоевградското село Бучино с нова модерна инфраструктура

17 Юни 2021 | 16:34
0 коментара
Бизнес


Регионалното депо за отпадъци край благоевградското село Бучино вече разполага с нова модерна инфраструктура. Изградените с финансиране по ОП „Околна среда 2014 – 2020 г.“ инсталации бяха официално открити днес в присъствието на представители на петте общини, които ползват услугите на регионалната система за управление на отпадъците.
 
Проект „Проектиране и изграждане на допълнителна инфраструктура /инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци/ за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево“ се финансира по Приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОПОС 2014-2020 г. Общата стойност на проекта е 11 945 990.08 лв., от които 85% са съфинансиране от ЕС.
 
Сградата, в която са разположени инсталациите, е на 3 нива. На най-долното ниво, което е на кота -12, е разположена компостираща инсталация за разделно събрани отпадъци, която е абсолютно автоматизирана и със съответните системи, които да дадат възможност да се скъси на половина срокът за производство на компост. На останалите две нива е разположена инсталацията за предварително третиране на отпадъците.
 
Новооткритата инсталация е изцяло пилотна за България като в нея за първи път се прилагат три иновации, коментираха от фирмата изпълнител на обекта. Първата иновация е компостиращият модул на кота -12, втората е модулът за балиране с пренос на отпадъците между различните нива на инсталациите и третата са контейнерите за стабилизиране на органична фракция, които са специална разработка за този проект.
 
Компостиращата инсталация е с капацитет 2 516 т/годишно, а инсталацията за предварително третиране на битови отпадъци е с капацитет 24 117 т/годишно. Очакваният резултат от изпълнение на мерките по проекта е намаляване количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесени битови отпадъци и за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. С изпълнение на дейностите по проекта ще се подпомогне и постигането на целите, заложени в националното законодателство за ограничаване количеството на депонираните биоразградими отпадъци до 35% от общото количество на същите отпадъци, образувани към 1995 г. и за увеличаване дела на рециклираните отпадъци до не по-малко от 50% от образуваните битови отпадъци.

Добавете Вашия коментар

TOP