Денонощна телефонна линия за сигнали за нарушения в изборния процес

08 Март 2021 | 19:55
0 коментара
Общество

От днес до 5 април в МВР открива телефонна линия, на която да се подават сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на министерството в изборния процес, съобщиха от ведомството.

Освен на телефон 02/90 112 98, гражданите ще могат да подават сигнали за нарушения и на e-mail: [email protected]

вете форми за контакт са част от предприетите във вътрешното министерство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните избори.

Междувременно Сметната палата отвори Единния регистър по Изборния кодекс /ЕРИК/ за подаване на информация от участниците в изборите, съобщиха от одитната институция.

До сряда, 10 март, те трябва да изпратят информацията по чл. 171, ал. 2 от Изборния кодекс за включването й в ЕРИК.

Информацията, която се подава в ЕРИК е:

трите имена, ЕГН и адрес на дарителите, видът, целта, размерът или стойността на направените дарения; наименование на юридическите лица и едноличните търговци, ЕИК, видът, целта, размерът или стойността на направените дарения; трите имена и ЕГН на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размерът на средствата; декларациите за произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо или юридическо лице или едноличен търговец надхвърли една минимална работна заплата; декларациите за произхода на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато размерът на средствата надхвърли една минимална работна заплата; наименованията на социологическите и рекламните агенции, както и на агенциите за връзки с обществеността, с които участникът работи.

По време на предизборната кампания партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да изпращат в 7-дневен срок новопостъпилата информация за даренията, за включване в ЕРИК.

Информацията се предоставя на хартиен и електронен носител в Сметната палата.

Добавете Вашия коментар

TOP