Денков за посещението в САЩ: Отчет ще дам като се върна

02 Февруари 2024 | 10:40
1 коментара
Политика
България
Денков за посещението в САЩ: Отчет ще дам като се върна

Министър-председателят Николай Денков отговаря на актуални въпроси на депутати в рамките на блиц контрола в парламента.

 

От Възраждане попитаха премиера Николай Денков каква е причината за посещението му в САЩ.

 

"Официалното пътуване на един министър-председател в партньорска държава не може да се нарече екскурзия. Това е опит за манипулация. Едно от задълженията на министър-председателите е да търсят подкрепа, да представят по подходящ начин приоритетите и резултатите от управленската програма на правителството. Това е не само право и възможност, но и задължение на един премиер", каза за подготвяната визита Денков.

 

Премиерът разказа за срещата на ЕС в Брюксел, на която са обсъждани и сблъсъкът между Израел и Палестина и земеделските протести.

 

Отпуснати са 2 млрд. евро за намаляване на мигрантския натиск, част от тях ще се насочат към България.

 

В двустранни срещи Денков е търсил отново подкрепа за приемането ни в Шенген и еврозоната - основно от "по-консервативни относно разширяването страни - северните, Германия и Нидерландия".

 

Във всички разговори имаше разбиране за напредъка на България и това, че трябва да сме част от еврозоната и шенгенското пространство. Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен ясно изрази тази позиция на ниво ЕС, отчете акад. Денков по пвреме на блиц контрола в НС.

 

Костадинов се зарече, че когато Денков се завърне от САЩ, от „Възраждане“ ще му потърсят сметка.

 

"И не само ние, следи ви цяла България", допълни лидерът на „Възраждане“.

 

Денков каза, че ще даде информация за срещите си и постигнатите резултати.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита премиера относно вдигането на цените на услугите на мобилните оператори и какво ще предприеме правителството за това.

 

Денков подчерта, че правителството няма право да навлиза в договорите на тези оператори, но обеща да проведе разговори със съответните отговорни органи по темата.

 

По думите на Денков когато има сключени договори, правилата по тях трябвя да се спазват, правителството не можело да се намеси, а само контролните институции. 

 

Има напрежение по отношение на фермерите в цяла Европа заради нестабилната икономическа среда, някой притеснения са основателни, други като вноса от Украйна например не са, посочи още Денков по време на контрола по отношение на протестите на фермите в Европа и дали у нас се зараждат такива.

 

“Търси се решение на европейско ниво да отпаднат някой от екологичните изисквания, на национално ниво се търсят средства, за да се подкрепят фермерите. Преглеждаме бюджета на Фонд “Земеделие” за да видим какви средства можем да осигурим, в неделя ще ги представим.”, каза Денков пред депутатите.

 

В парламентарния контрол от 11:00 часа на предварително зададени въпроси на народни представители ще отговаря министър-председателят Николай Денков и министрите на вътрешните работи Калин Стоянов, на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, на образованието и науката Галин Цоков, на здравеопазването Христо Хинков, на културата Кръстю Кръстев, на околната среда и водите Юлиян Попов и на земеделието Кирил Вътев. Епицентър.бг

 

 

Очаквайте подробности!

Добавени коментари

:) публикува:
02 Февруари 2024 | 13:14
Напряво остани си там.

Добавете Вашия коментар

TOP