Денков след протестите и преговорите-Имаме решения, с които ще спечели и държавата, и хората

20 Септември 2023 | 10:56
0 коментара
Политика
България
Денков след протестите и преговорите-Имаме решения, с които ще спечели и държавата, и хората
Министър-председателят Николай Денков заяви в началото на редовното заседание на Министерския съвет, че е удовлетворен от вчерашните разговори с преговорните екипи на протестиращите земеделци и синдикати. Според него са взети полезни решения, от които ще спечели както държавата, така и хората. 

"Вчера бяхме свидетели на два големи протеста с редица искания, повечето от тях са свързани с проблеми, натрупани през последните години. Благодаря на преговорните екипи за това, че дойдоха, участваха в конструктивни разговори и именно в резултат на тези разговори имаме решени. А всички решения, които бяха взети вчера и в областта на енергетиката, и в областта на земеделието съответстват на целите и приоритети на правителството. Никъде нямаше нужда то да отстъпва. Напротив, когато седнахме заедно и обсъдихме с колегите какво ги притеснява и какви могат да бъдат решенията, се оказа, че тези решения могат да бъдат взети така, че да помагат на хората, да ги защитават и да не променят целите и приоритетите, по които работи това правителство. В такива случаи при преговори и двете страни печелят, няма нужда единият да ъде губещ, защото от решенията всеки има полза", посочи Денков и изброи взетите решения. 

Отпускането на 63 млн. лева допълнително за зърнопроизводителите и ускоряване на процедурите тези средства да стигнат по-бързо до хората; решението за забавяне, спиране за момента на вноса на слънчоглед, така че от една страна да се реализира продукцията на българските земеделци, а от друга страна да се осигури необходимата суровина за преработвателите на олио; създаването на държавно предприятие за конверсия на региона на "Марици"-те, изтъкна решенията премиерът. 

"Това, което видяхме вчера в разговорите и с представителите на енергийния сектор, и със земеделците, е, че напрежението, което всички виждаме по медиите, на площада, е отражение на огромно натрупано недоверие към политическата класа, защото тези хора са лъгани много пъти през годините", Денков.

"Упреците се оказа, че не са директно към нас, защото всички разбират, че ние заварваме ситуация, в която трябва много бързо да се реагира. Упреците са общо към политическата класа, че много често обещава и много рядко изпълнява", коментира той. 
 

Добавете Вашия коментар

TOP