Денков са оплака от Борисов - опитал се да му пречи на контактите в САЩ.

13 Февруари 2024 | 20:50
0 коментара
Политика
България
Денков са оплака от Борисов - опитал се да му пречи на контактите в САЩ.

Сапунката в правителството продължава.

ГЕРБ и ПП продължават да не отстъпват от позициите си за Външно министерство. Към това днес се добавя и острата реакция на премиера Денков срещу лидера та ГЕРБ Бойко Борисов, който, по думите му, се опитал да му попречи на контактите в САЩ.

 

"Въпросът относно името на следващия външен министър не е решен, но преговорите  с Мария Габриел за бъдещия ротационен кабинет продължават без напрежение", заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, който посети ПАВЕЦ "Белмекен" по повод окончателното завършване на рехабилитацията на централата.

 

"Ние с г-жа Габриел имаме абсолютно ясно насочена външна политика, която няма разлика между нас двамата. Постовете не са основното, а какво можем да свършим при една или друга конфигурация. Но това, което е важно, е всеки от нас да продължи да има контакт с външните партньори, за да може, когато има дискусия, да се чуват съответните мнения", настоя министър-председателят.

 

Денков каза, че има доверие от партиите към него и към Габриел и когато има резултат от разговорите между тях за ротационния кабинет, ще търсят подкрепата на партийните лидери за гласуването в парламента.

 

„В цялата дискусия беше много преекспонирана темата кой какъв пост ще заеме. Ясно казахме, че с вицепремиера нямаме различия във външната политика и това се видя ясно през изминалите девет месеца", каза Денков.

 

Премиерът разкритикува лидера на ГЕРБ. Борисов се опитал да му пречи на контактите в САЩ..

„Всичко започна с изказването на г-н Борисов, който постави под въпрос възможността премиерът да отиде с министрите в САЩ. Това беше знак, че някой може да се опита да пречи на тези контакти и това за мен е неприемливо", обяви изненадващо Денков.

 

На въпрос кога се предвижда да приключат обсъжданията с Мария Габриел относно състава на ротационния кабинет, премиерът отговори:

"Ще видим как ще се случи. Това, което е фиксирано, на 6 март нашето правителство ще подаде оставка".

 

Денков каза още, че не е обсъждана оставката на земеделския министър с Мария Габриел, но поясни, че не е и чувал за такова искане от друг освен от част от протестиращите. "Голяма част от протестиращите земеделци искат да работят с Кирил Вътев, за да има устойчивост и каквото е договорено, да продължи и след ротацията", каза акад. Денков. Крайното решение щяло да бъде на двамата с Габриел.

 

Припомняме, че премиерът Николай Денков отмени визитата си в САЩ, начело на делегация с петима министри, след като стана ясно че президентът Джо Байдън и държавният серетар Блинкен са отказали да го приемат, дори само да се снимат с него, въпреки дадените 100 000 долара на лобисти да осигурят тези срещи.

Борисов повдигна темата за правителственото посещение в САЩ, като попита защо е нужно да ходят там и да харчат държавни пари министри, които само преди седмица-две са се завърнали от САЩ. Борисов отбеляза още, че когато от ПП-ДБ седнат пред камината на Белия дом, тогава ще могат да се мерят с него, като напомни колко пъти е бил посрещан във Вашингтон. В отговор Денков заяви, че след като Борисов е бил в САЩ е съвсем естествено и той като министър-председател да пътува до САЩ.

А пред парламента Денков обяви, че иска да отиде в САЩ , за да представи резултатите от управлението у нас, но не каза пред кого.
"Уверявам ви, че няма да отида на пътуване, което не си струва, по отношение на съдържание на разговорите. Аз съм министър-председател на България и ще пътувам като такъв. Отивам в САЩ да представя приоритетите и резултатите от управлението на България. Когато се реализира тази командировка и се върна - ще се отчета", обяви от трибуната на НС Денков.
"Когато отиваш в държава, без официални срещи, това е официална екскурзия, не официално посещение. Защо тогава вашите партньори не ви приемат? Не е ли унизително да наемате лобистка фирма, за да се молите за срещи?", репликира го тогава лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

"И ако се опитвате да измиете очите с разни неформални срещи и общности, това е апотеоз на вашия провал, това ваше екскурзионно пътуване до Вашингтон", беше коментарът на Костадинов.Epicentar.bg

Добавете Вашия коментар

TOP