Денков: Предложили сме решение за изграждане на участъка на АМ "Струма" между Симитли и Кресна

20 Февруари 2024 | 20:44
0 коментара
Политика
Благоевград
Денков: Предложили сме решение за изграждане на участъка на АМ Струма между Симитли и Кресна

Проведохме разговори с Европейската комисия, предложили сме решение, което е логично, разбираемо, щадящо природата, възможно най-прагматично и очакваме решение в най-кратки срокове, каза премиерът акад. Николай Денков във връзка с оставащите над 20 км от магистрала "Струма", които предстои да бъдат изградени между Симитли и  Кресна. Премиерът участва в официалната церемония по пускане на движението през най-дългия пътен тунел в страната - "Железница", част от автомагистрала "Струма". 

В приветствието си акад. Денков каза, че сложното технологично съоръжение е крачка към дългоочакваната връзка между Централна Европа през България - Видин - Кулата - Гърция. Премиерът припомни, че магистралата е трябвало да бъде готова за Олимпийските игри през 2004 г., а една от първите задачи, обсъдени с министрите на регионалното развитие и на транспорта и съобщенията при изготвяне на управленската програма са били именно както може да се направи, така че след този тунел да не се чака още 20 години за изграждането на 22 км.

"Забавяне на довършването на магистралата създава не само риск за още загубени животи, за още пътнотранспортни произшествия, за още неудобства за хората, които живеят в Кресненското дефиле, но то също създава проблем и за тези местообитания, за които толкова много искаме да се погрижим и затова отлагаме решението вече с години", каза още адак. Николай Денков. Премиерът каза, че се очаква положително решение от Европейската комисия във връзка с вече предложено от страна на правителството решение. Министър-председателят изрази надежда това да е последното препятствие, за да може през 2027 - 2028 г. българските граждани да пътуват от София до Солун по "нормални европейски магистрали - такива, каквито заслужаваме всички ние".

На официалната церемония днес бе пуснат в експлоатация най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас - тунел "Железница", част от автомагистрала "Струма". Съоръжението е с дължина около 2 км, а заедно с отсечките преди и след него в експлоатация се въвеждат 5 км автомагистрален път. На церемонията присъстваха председателят на парламента Росен Желязков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, Малина Кирова от Представителството на Европейската комисия в България, областният управител на Благоевград Мария Димова, народни представители, кметове на общини от областта, представители на Агенция "Пътна инфраструктура", изпълнителя, строителния надзор и други.БТА

Добавете Вашия коментар

TOP