Денков: Оставката не е политическа игра, трябва да седнем на масата на преговорите (ВИДЕО)

05 Март 2024 | 19:33
0 коментара
Политика
България
Денков: Оставката не е политическа игра, трябва да седнем на масата на преговорите (ВИДЕО)

През следващите девет месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме миналия юни. Това заяви премиерът Николай Денков, след като подаде оставката си по-рано днес. 

Това заяви премиерът Николай Денков по повод подадената по рано от него оставка.

  

"Днес подадох оставка като министър-председател. Това не е политическа игра, а спазване на дадена дума, политически феърплей и уважение към гражданите. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация, която приехме на 6 юни 2023," заяви той.

Правителството ще продължи за изпълнява задълженията си и да работи, докато бъде избран новият му състав, увери той.

"За повишаване на доходите, за създаване на устойчива бизнес среда, за засилване сигурността на държавата и за утвърждаване на позицията на България в международните отношения".

Премиерът посочи, че регулаторите трябва да бъдат извадени от "кланово-семейните отношения" и да не бъдат използвани като бухалки.

"Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдната система", коментира Денков.
 

"Предложеният преди 2 седмици меморандум беше подробна паметна бележка - какво сме се разбрали да свършим и какво остава. Затова на масата сложихме реформи, а не имена. Депозираната оставка е още една покана за преговори", каза още Денков.

"Трябва да седнем на масата за преговори", категоричен бе той и отказа повече коментари.

 

По-рано Правителствената информационна служба съобщи, че Денков е депозирал оставката си днес. Това е изненадващо, тъй като в споразумението с ГЕРБ-СДС е заложено, че той подава оставка на 6 март - 9 месеца след избирането му за премиер.

А от ПП-ДБ съобщиха, че ще настояват оставката му да се гласува още утре.

В Конституцията и правилника на парламента няма определен срок, според който оставката на премиера и кабинета трябва да бъдат гласувани. Бойко Борисов още преди дни обяви, че утре и вдругиден (6 и 7 март) с Мария Габриел ще бъдат на среща на Европейската народна партия в Букурещ.

По-рано през деня след национално съвещание ГЕРБ показаха своето предложение за Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание с „Продължаваме промяната-Демократична България“ и Механизъм за взимане на решения. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска доверие от партията да го изпрати на ПП-ДБ. С мнозинство активът на партията го подкрепи.

 

Очакванията бяха, че оставката на Денков ще бъде подадена утре - 6 март, когато се навършват 9 месеца от управлението на настоящия кабинет. Все още не е ясно кога Народното събрание ще я гласува.

След това на ход е президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии и да връчи мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС.Епицентър.бг

Очаквайте подробности!

 

 

Денков: Оставката не е политическа игра, трябва да седнем на масата на преговорите

Добавете Вашия коментар

TOP