Денков: Няма никакви основания за тези протести

05 Февруари 2024 | 19:48
2 коментара
Политика
България
Денков: Няма никакви основания за тези протести

"Няма никакви основания за тези протести, не е случайно, че се правят преди предстоящата ротация кабинета“.

Това заяви премиерът Николай Денков по време на извънреден брифинг в Министерския съвет във връзка с протестите на зърнопроизводителите, предаде "Фокус“.

"Всички искания за смяна на министър Вътев са неадекватни по отношение на това, което той е направил и прави в министерството", категоричен бе той.

"Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които може да се окажат на печалба през 2023 година. Нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на икономическата логика, на правилата и на правата и интересите на останалите хора в държавата“, заяви Денков.

Премиерът обясни, че помощи не трябва да се дават, ако се окаже, че секторът отново е бил на печалба.

По думите му през последните 5 години печалбите на сектора са се увеличили близо три пъти.

"По данни на НАП зърнопроизводството е един от най-печелившите сектори през последните няколко години. За 2018, 2019 и 2020 година декларираната печалба е между 900 млн. лева и 1 млрд. лева. За 2021 година печалбите скачат на 2 млрд. лева, а за 2022 година вече се декларирани 3 млрд. лева“, обясни министър-председателят.

"Още от съставянето си това правителство обяви аграрния сектори за приоритетен“, категоричен бе той.

Денков отчете, че кабинетът е отпуснал общо 3 млрд. лева от националните и европейските средства през 2023 година  за сектора.

Той подчерта, че България е на второ място в ЕС по дадени средства на земеделските производители след Полша.

Източник: Фокус 

Добавени коментари

Уф публикува:
06 Февруари 2024 | 10:46
Еи плъх миризлив знаеш ли че нито един животновъд не е взел стотинка от обещаните му субсидии!И тоя министър Вътев и ти сте за затвор заедно със продажното правителство на Промяната,и Подмяната!Гейове миризливи
Уфф публикува:
06 Февруари 2024 | 10:44

Добавете Вашия коментар

TOP