Денков: Груба грешка е да се вкарва само Габриел за гласуване

22 Март 2024 | 09:59
0 коментара
Политика
България
Денков: Груба грешка е да се вкарва само Габриел за гласуване

Груба грешка е да се вкарва само Мария Габриел за гласуване. Това е авантюра и изнасилване на Конституцията.

 

Това заяви от Брюксел премиерът в оставка Николай Денков.

 

"Съгласно конституцията министър-председателят и Министерският съвет се гласуват в един акт. Ако това бъде направено, означава, че само се симулира някаква дейност, която ще обърка още повече хората", каза премиерът в оставка.

 

Според него Мария Габриел е направила голяма политическа грешка и той й го е казал.

 

Не съм се чувал с никой от страна на ГЕРБ. От Кирил Петков разбрах, че вчера се е опитал да осъществи контакти с Борисов, но Борисов се е скрил, разкри Денков.


Чух, че има идея в парламента да се вкара за гласуване само Мария Габриел. Това би било груба грешка, защото ще изнасили Конституцията.
Ако бъде направено, означава, че само се симулира някаква дейност. Това ще повече ще обърка хората.
Няма избран премиер, докато няма избран нов Министерски съвет.
Надявам се ГЕРБ да се откаже от тази авантюра и да се върнем на масата на преговорите“изрично подчерта Николай Денков.

 

Разумното решение е да седнем на масата на преговори. Да тръгнем от изходната позиция, която беше договорена преди девет месеца и да видим как може да стигнем до съгласие. Няма друго решение", каза премиерът в оставка.

 

"Не съм съгласувал с колегите как ще гласуват, но е важно, че този акт няма никаква ясна юридическа стойност. Това е пропагандна акция", каза той за идеята относно идеята да се гласува в парламента само Мария Габриел като премиер.

 

Относно искането на ГЕРБ Асен Василев да не бъде част от кабинета, Денков каза, че не "зачерква никого". "Тези въпроси се обсъждат в комплект заедно със споразумението, което също остана недовършено. Това са преговорите, когато имате всичко заедно в комплект", обясни той.

 

Премиерът в оставка каза, че е готов на всякакви разумни компромиси, които ще доведат до работещо и стабилно правителство.

 

В четвъртък премиерът поиска от ГЕРБ да му се обадят, за да кажат как могат да продължат преговорите за общ кабинет.

 

Думите му дойдоха в отговор на новия ултиматум от страна на Бойко Борисов от - че дава още ден на ПП-ДБ да помислят и да се извинят на Мария Габриел.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP