Ден на Анастасия

22 Декември 2023 | 09:27
0 коментара
Общество
България
Ден на Анастасия

На днешния 22 декември православната църква почита деня на Великомъченица Анастасия. Тя била дъщеря на знатен и богат римлянин. Всички в Рим се чудели на красотата, ума и познанията на младата Анастасия. Баща ѝ бил езичник, но майка ѝ изповядвала християнската вяра и от нея Анастасия получила познания за Бога.

Анастасия е известна с това, че се е опитвала да помага на страдащите – носела е храна и дрехи на затворниците, на просяците е давала хляб лекувала е болестите на болните, превързвала е кървящите рани на ранените. Макар и популярна сред хората, тя е осъдена на смърт по време на масовите преследвания на християните при император Диоклециан. Около 204 година войници на управителя на Илирия я връзват на четири стълба и я изгарят в Сирмиум (днес Сремска Митровица). Една християнка погребала тялото ѝ, което останало невредимо в огъня. Мощите ѝ след това били отнесени в Цариград.

Според народните вярвания в къща, в която не се празнува денят на света Анастасия, непременно ще се случи нещастие. Жените и особено майките не трябва работят нищо, за да не се разболеят децата им. Традицията повелява да се месят пресни питки и намазани с мед и да се раздават.

Народното поверие гласи, че ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще е дъждовно.

Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.

Добавете Вашия коментар

TOP