”Демократична България” взе София, ГЕРБ - областните градове, ДПС - селата

12 Юли 2021 | 00:24
0 коментара
Политика

Обединението ”Демократична България” се ползва с най-голяма подкрепа в София - 29% от гласувалите, според екзитпола на ”Алфа Рисърч”. На второ място в столицата е ГЕРБ с 20%, следват ”Има такъв народ” - 19%, БСП - 13%, ”Изправи се! Мутри вън!” - 6, ”Българските патриоти”- 2%, ”Възраждане” - 2%, ДПС - 1%, за други партии - 8%.

В областните градове ГЕРБ печели с малко пред "Има такъв народ" - 25 срещу 24 процента. "Демократична България" е с 15%, а БСП с 14. И тук "Изправи се! Мутри вън!" е с 6%, а ДПС печели 3%, колкото имат също "Българските патриоти" и "Възраждане". За други партии са гласували 7%. В малките градове ГЕРБ и "Има такъв народ" са с изравнена подкрепа - по 24%. БСП е с 18%, а ДПС - с 10%. "Демократична България" печели 7%, а "Изправи се! Мутри вън!" - 5%, "Българските патриоти" - 3%, "Възраждане" - 2%, за други партии - 7%.

Селата се оказват най-благодатни за ДПС. Партията на Мустафа Карадайъ взима 31% от гласовете там, втори е ГЕРБ - 23%, БСП-17%, "Има такъв народ" - 15%, "Демократична България' - 4% и "Изправи се! Мутри вън!" - 3%. За "Българските патриоти" са гласували 3%, а за "Възраждане" - 1%. Гласовете за други партии са 3%.

ДПС успя да си върне трите най-големи в община Айтос. Това са Мъглен, Карагеоргиево и Тополица, където партията печели убедително, сочат данните от паралелното преброяване. В Мъглен за Движението са гласували 157 избиратели, втора политическа сила е ГЕРБ и получава 128 гласа.

В Карагеоргиево разликата между двете партии е близо 100 гласа. 304 получава ДПС, а ГЕРБ – 201. Изключително инфарктен е резултатът в Тополица – само с 1 глас разлика, в полза на ДПС – 184, а ГЕРБ е подкрепен от 183 гласоподаватели. ДПС е първа политическа сила още в Раклиново и Поляново. Резултатът в Черноград е най-голямата изненада на този вот. Движението значително е увеличило гласовете си в населеното място – от 31 на парламентарните избори през април до 92 днес.

Голяма е преднината и в Черна могила – 120 души са избрали ДПС, а 60 са дали своя вот за ГЕРБ. В Малка поляна 176 гласа получава Движението срещу 61 на ГЕРБ. В Зетьово с 68 гласа ДПС също е първа сила. Руен остава крепост на Движението за права и свободи. За поредни избори партията бие в общината всички останали със смазващ резултат –87 %. Това показват данните от паралелното преброяване.

Партията на Слави с изненадващ пробив в една от крепостите на ГЕРБ.„Има такъв народ“ спечели вота в двете секции в град Българово. Това бе едно от местата, които се считаха за крепост на ГЕРБ заради изключителното влияние на дългогодишния кмет Йордан Йорданов, но сега тази крепост падна. ГЕРБ спечели вота в Община Средец с 1231 гласа срещу 983 за „Има такъв народ“. БСП е трета политическа сила с 911 гласа. Активността в общината бе по-слаба – 37,8 % за разлика от 50,1 % през април.

Добавете Вашия коментар

TOP