Делян Добрев: През 2020 г. Промяната е дала 5 млрд. долара на Путин, за да купува руски нефт чрез "Лукойл"

20 Февруари 2024 | 08:01
0 коментара
Политика
София
Делян Добрев: През 2020 г. Промяната е дала 5 млрд. долара на Путин, за да купува руски нефт чрез Лукойл

"През 2020 година, по времето на "Промяната", за един месец "Лукойл" е платила над 400 милиона долара на режима на Путин. От 24 февруари до 31 декември сме платили над 5 милиарда долара само за петрол."

 

Това заяви Делян Добрев на брифинг в Народното събрание.

 

"Преди началото на войната "Лукойл" България купува 15 млн. барела нефт на година. За година и 10 месеца от управлението на "Промяната" "Лукойл" е купил 80 млн барела. Три пъти повече нефт сме купували при управлението на Денков и Асен Василев и при война в Украйна. След войната България започва да купува 3 пъти повече нефт от преди това!", атакува той ПП-ДБ като ги обвини, че така са подпомагали режима на Путин. 

 

Бившият енергиен министър извади и таблица със сумите, които страната ни е дала за руски нефт от февруари 2022 г. до декември 2023 г. Той уточни, че макар да е имало и служебни министри 4-те най-големи месечни суми са по времето на "Промяната".

 

 

"През юни 2022 г., помните кой беше на власт, само за месец "Лукойл" е платил над 426 млн. долара на режима на Путин. Почти половин милиард за месец", каза Добрев.

 

Втората по големина сума пак е по тяхно време. И третата - над 384 млн. долара. За целия период от 24 февруари до 31 декември са платени 5 796 749 977 долара, подчерта той. 

 

Добрев попита какво са правили службите у нас през това време. "Разследвали ли са кой в МС е работил България да плати повече от 10 млрд. лв. само за петрол на режима на Путин?", попита депутатът от ГЕРБ.

 

"Работили ли са службите защо Асен Василев отиде и заплаши ЕК, че ще блокира санкциите за Русия, ако не получим дерогация?", добави той. 

 

"С цялата си демагогия тези лидери на "Промяната", четох Денков, Асен Василев сега ронят сълзи за Навални и се правят на най-големите зашитници на демокрацията", гневен е депутатът. 

 

И цитира "опорки", които ПП са ползвали - бензинът и дизелът ще станат по 4-5 лв, нямало да има дизел, Нефтохим Бургас ще затвори и освободи 200 хил работника... Нищо от това обаче не се е случило. 

 

Добрев изтъкна, че вече внасяме изцяло неруски нефт и това не е дало отражение на пазара на горива. "Тези 10 млрд. нямаше да ги даваме на Путин ако не бяха ПП, Денков и Асен Василев".

 

В неделя Делян Добрев написа гневен пост по темата във фейсбук.

 

"Чувам, че някои хора по върховете на държавата се готвят да саботират изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй с технология на Westinghouse. Явно тези хора са евроатлантици само на думи за пред посолствата. Ронят крокодилски сълзи и сипят заклинания във фб за Навални (светла му памет), а в същото време финансираха режима-убиец на същия този Путин с милиарди долари в последните две години купувайки руски газ през посредници и руски петрол. 

 

Вие не сте евроатлантици, а слуги на този режим-убиец и ако наистина блокирате проекта за нова мощност в Козлодуй ще ни дадете още едно доказателство за това", написа в социалната мрежа Делян Добрев. Епицентър.бг

 

Делян Добрев: От 24 февруари до 31 декември сме платили над 5 млрд. долара за петрол

Добавете Вашия коментар

TOP