Делян Добрев: По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя правителство на "Промяната"

08 Октомври 2022 | 08:13
2 коментара
Политика
Делян Добрев: По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя правителство на Промяната

По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя правителството на "Промяната".

Тази тежка клетва отправи пред "Панорама" по БНТ Делян Добрев от ГЕРБ, който представи в студиото фактури, от които личи, че през юли по време на правителството на Кирил Петков България е купувала руски газ от последници с 30% по-висока цена.

 

И добави: " Официалната позиция на партията ни е, че няма да разговаряме за съставяне на правителство с "Възраждане". Моето лично мнение е, че не трябва да преговаряме и с "Продължаваме промяната".

 

И се мотивира: "Те говореха срещу Путин, а действаха в негова полза, говореха срещу корупцията, а най-големите корупционни сделки се случиха по време на тяхното управление, говореха, че са партия против кражбата, а са партия на кражбата. Те са пример за корупция".

 

е искам да имаме нищо общо с тях, смятам, че държавата трябва да се развива по съвсем различен начин", подчерта още Добрев.

 

От ГЕРБ не бихме преговаряли само с „Възраждане“, но моето лично становище е, че не трябва да преговаряме и с „Промяната“. В този смисъл аз съм много доволен от днешното им решение, подчерта Добрев.

 

Той допълни, че според него от "Промяната" са работили за Путин и Русия. "Те говорят, че са партия против кражбата, а всъщност са партия на кражбата", заяви Добрев като показа проформа фактури за природен газ. Според тях за юли тази година цената на газа е била 84 долара. 

 

И продължи, обръщайки се към Асен Василев, който също бе студиото:

- Стотици милиони откраднахте!

- Кажете, че съм отраднал милиони, за да ви осъдя, отговори Асен Василев.

 

А Добрев продължи, размахвайки фактурите: "Вместо да купим от тях, купува се от дъщерна компания на "Газпром", която е посредник - румънското дъщерно дружество на 110 евро. Вместо да купят за 84 долара, те отиват пак при "Газпром", пак при Путин, но на по-висока цена. Знае се, че "Винтерхаус" Румъния е дъщерна на Газпром Швейцария, която от своя страна е дъщерна на Газпром Русия".

 

 Добрев се обяви против всякакви разговори с ПП.

"Медиаторите ще опитат да говорят с "Промяната", но аз ви казах моето лично мнение. Държавата е в разруха след тези осем месеца тяхно управление. Те се самосвалиха, бяха орел, рак и щука. ИТН оттегли подкрепата си, защото се скараха за някакви пари", каза още той.

 

Според него избирателите сами са дали своята оценка за управлението им.

"Четирите партии - ПП, ДБ, БСП и ИТН, имаха 134 депутата в предишния парламент, след изборите имат 98. Единствената причина да са втора политическа сила е силният негативен вот, те не казаха нищо какво ще направят, освен да построят затвор в Банкя", каза още Добрев.

 

Относно подкрепата за Украйна, той бе категоричен, че от ГЕРБ категорично подкрепят военната помощ за Киев. "Външният им министър Кулеба дойде в България и поиска да бъде изслушан. С гласовете на "Промяната" не го допуснахме до залата и му запушихме устата, за да не го чуем", каза той.

 

"Готови сме на компромис относно въпроса за главния прокурор, за да се разберем с ДБ", каза още той.

 

Добрев разкритикува изтеглянето на дълг на 4,88 процента лихва, вместо да го вземе на 2 през февруари. "Разликата е повече от един милиард лева – магистрала "Тракия" цялата струва един милиард лева, затова не смятам, че трябва да имаме общо с Промяната.

 

Има документи, които доказват, че обществото ни е ощетено със стотици милиони", каза още той. Добре, че това правителство падна, защото можехме да стигнем до по-големи ексцесии като през 1997 година 

 

На въпрос дали биха подкрепили правителство с мандат на ПП, той отговори: "По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя кабинет на Промяната. Аз лично не искам подкрепа от "Промяната", не искам да имаме нищо общо с тях, смятам, че държавата трябва да се развива по съвсем различен начин. Кой печели от тези 30 долара по-скъп газ, печели Путин. От една страна уж е прозападно, от друга - работи за него", допълни Добрев.

 

Той напомни, че "Балкански поток" е българска собственост, като по него може да тече азерски газ или втечнен природен газ.

 

"Изходният капацитет на Балкански поток, която е построена с кредити, взето от търговсото дружество, е 12 милиарда кубични метра годишно. Русия изнася 150 милиарда на година, което означава, че 8 процента от износа минава през България. Мислите ли, че с 8% се заобикаля Украйна?", попита той.

Добавени коментари

ПП публикува:
08 Октомври 2022 | 11:46
И уия си отрежи
Бг публикува:
08 Октомври 2022 | 09:28
Тъмният умник се "изходи" отново. Наглец!

Добавете Вашия коментар

TOP