Делото „Октопод“ тръгва отначало

08 Юли 2015 | 09:27
0 коментара
Общество
Делото  Октопод  тръгва отначало

Делото „Октопод“ – за организиране и ръководене на престъпна група, създадена за рекет и изнудване, започва отначало днес, но в Специализирания съд. 

Делото, наречено „Октопод“ по името на операцията на МВР преди него – една от знаковите при управлението на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, тръгна в Софийския градски съд през декември 2011 г. 

Обвинителният акт по него е от 200 страници и беше внесен на 7 ноември 2011 г., след повече от година и половина разследване. Бяха проведени 75 заседания и разпитани 180 свидетели.

Процесът трябваше да започне отново, след като съдия Румяна Ченалова беше отстранена от длъжност. Той беше върнат в досъдебна фаза и разпределен на съдия-докладчика Атанас Атанасов. 

В началото на април 2015 г. съдия Атанасов прекрати съдебното производство и изпрати делото на Специализираната прокуратура. В началото на юни Спецсъдът определи чрез системата за случайно разпределение на делата нов съдия-докладчик. Процесът ще се гледа от Виктор Чаушев.

Подсъдими са Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов и Янко Попов. 

Някогашният висш прокурор Цеко Йорданов няма да бъде съден. Стана ясно, че материалите – общо 4 папки, срещу обвинителя, са били отделени от преписката срещу Алексей Петров и изпратени в Софийската градска прокуратура. 

До това се е стигнало, защото по закон делата срещу магистрати се разглеждат само от Софийския градски съд. 

Източник: По материали на БГНЕС 

Добавете Вашия коментар

TOP