Деца от три училища в Сандански с общ спектакъл „Жените Мироносици“

25 Април 2018 | 12:19
0 коментара
Култура

Ученици от три основни училища в град Сандански изнесоха общо тържество.

Децата изучаващи предмет религия се събраха на една сцена, за да представят спектакъла „Жените мироносици“. Празничното събитие се състоя неделя вечер в Дома на културата – град Сандански и бе посетено от Негово Високопреосвещенствто Неврокопски митрополит Серафим.

Деца от различни училища, но обединени от своите преподаватели по религия Християнство, представиха концерт спектакъл посветен на „Светите жени мироносици“ – в деня когато Православната църква почита тяхното дело, равно по значимост на апостолското. С детско смирение и вяра, затрогващи до сълзи, възпитаниците на Людмила Манолева, Ваня Иванова и Христина Гацева (учители по религия в Сандански) рецитираха цели богослужебни текстове, умело вплетени с църковни песнопения, религиозни песни и стихотворения.

Сценарият бе дело на дългогодишния ръководител на школата по иконопис към Неделното православно училище в град Сандански – Илияна Тошева. В програмата участие взе Детска фолклорна формация „Славеи“ към Неделното училище с ръководител Магдалена Танчева.

Официални гости на тържеството бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, Негово Високопреподобие архимандрит Епифаний – протосингел на Неврокопска митрополия, Атанас Стоянов – народен представител и г-жа Зорица Органджиева, заместник кмет на община Сандански.

Родители изпълниха залата и се насладиха на своите деца, изучаващи свободно избираемия предмет религия християнство. Всички участници и гости бяха поздравени от митрополит Серафим, който не скри своята радост и искрено вълнение. В тържеството се включи ученик, пристигнал директно от награждаването в конкурса „Възкресение Христово“, гр. София, който издекламира своето стихотворение, с което спечелил призово място.

През 2014 година за първи път в град Сандански започва изучаването на предмет религия в Трето ОУ „Христо Ботев“. Четири години по късно, както казва директора на училището Румен Сидеров се „заразяват“ и други училища. Предметът започва да се изучава в I ОУ „Св. Климент Охридски“ и IVОУ „Св. Св. Козма и Дамян“.

Предмет Християнство-православие има за цел да даде на учениците основни познания за традиционната за Република България религия – Православието като основен градивен елемент в социалния, духовния и културния живот на българите.

Добавете Вашия коментар

TOP