ДБ и ПП заедно атакуват хартиената бюлетина в КС

27 Януари 2023 | 15:50
2 коментара
Политика
ДБ и ПП заедно атакуват хартиената бюлетина в КС

Двете парламентарни групи на "Продължаваме промяната" и на "Демократична България" атакуваха промените в Изборния кодекс в Конституционния съд. Те внесоха жалба срещу хартиената бюлетина и нововъведената бюлетина отпечатана от машина.

Припомняме, че 48-то Народно събрание гласува промените в Изборния кодекс след маратон в пленарна зала, приключил на 2 декември 2022. След това държавният глава наложи и частично вето, което бе преодоляно очаквано с лекота. 

Основният мотив както на вносителите, така и на мнозинството, които подкрепи промените в Изборния кодекс е да се даде възможност за избор на хората.

Но този избор не се отнася за всички, а гражданите, които гласуват в секция с под 300 избиратели нямат право на избор как да гласуват. Хората в по-малките секции имат повече затруднения с гласуването и точно където контролираният вот е по-сериозен, там няма право на избор, хората, които гласуват в подвижни секции също нямат право на избор, посочи Никола Минчев.

"Неравнопостовеното третиране ни е първата тема, защото Конституцията въвежда равноправно третиране за всички. Избирателното право е равно за всички, а в случая не е такова. Превръщането на машинното гласуване в отпечатване на бюлетини е второто нещо, за което сезираме Конституционния съд", обясни зам.-председателят на парламента.

По думите му тоталното прекрояването на Изборния кодекс между първо и второ четене са промени, минали един път, без да бъдат обсъдени в пленарна зала на Народното събрание.

Никола Минчев обаче се съмнява, че тълкуването на КС ще стане непосредствено преди изборите, защото дотогава има два месеца. Изборният процес не е само въпрос на предстоящите избори, а е въпрос на демократичност и право на гражданите, коментира той и настоя изборният процес да не създава каквито и да било съмнения в гражданите.

Надежда Йорданова от ДБ отбеляза, че периодът за произнасяне и решаване на едно дело след приемането му за допустимост е от 6 месеца до година и нещо. Това, което двете партии очакват, е установяване на законност и на спазване на принципи на правовата държава и 49-то Народно събрание да поправи грешките си, очаква тя.

"Решенията на КС действат в бъдеще. Това, което ще има отражение към настoящото провеждане на изборите е тяхното организиране и провеждане. Как ще се справи ЦИК, предстои да видим, как ще се справят политическите субекти - предстои да видим, и как ще отговорят гражданите на тази ситуация - пак предстои да видим", подчерта Йорданов.

Запитани дали това е първа предизборна коалиционна проява и стъпка към обединение, Атанас Славов от ДБ уточни, че двете партии работили заедно по жалбата до КС и това е стъпка към засилване партньорството между двете формации.

Добавени коментари

Марио Асьов публикува:
02 Август 2023 | 11:06
ДПС за 20 години погуби Якоруда като град с тези техни управници. Време е за промяна .
Лютви Х. публикува:
27 Юли 2023 | 14:49
2023 | 11:03 Мафията в Якоруда си има послушно и глупаво стадо, което ги избира. Те крадат от вас, а вие им вярвате. Стадото си заслужава съдбата. Те ви лъжат , а вие мълчите...глупаци... Това ли е елита на Якоруда, срам и позор от тези управници и съветници..те закопаха града...ДПС ще им бие шута само след 2 месеца...ще се освободим от тези паразити Беди, Карафеиз, Сабиха, Айша Х.,Куцузо, Кавалов, Хърльови,Пачка, Джама, цялата община ще има пълна подмяна на всички нива есен .ПЕРКОВИТЕ БРАТЯ СА ЗА БОБОВ ДОЛ

Добавете Вашия коментар

TOP