Дават под наем за 10 г. банята в Елешница със стартова цена 25 лв. месечно

10 Юли 2017 | 07:56
0 коментара
Общество

Банята в разложкото село Елешница, която към момента е към активите на общинското предприятие „Бани и перални“, ще бъде отдадена под наем за 10 години. Решението за това вече е официално и тя ще бъде отдадена чрез публично оповестен конкурс. Местният парламент вече е дал съгласието си и всеки момент конкурсът трябва да бъде обявен.

До тази стъпка се стигна поради отчетените финансови загуби на общинското предприятие за 2016 година, за които управителят Иван Добрев още в началото на тази година заяви, че се дължат на нерентабилната работа на банята в Елешница, която е отчела загуби в размер на 5093 лв. В края на миналата година дори се заговори, че тя ще затвори врати за посетители, а жителите на Елешница инициираха подписка, като се обявиха против това и дори внесоха официално искане, придружено с подписите на над 300 души, във фронт офиса на община Разлог.
Три месеца по-късно кметът на Елешница обяви, че има интерес от страна на инвеститори към обществената къпалня, а жителите на селото не са против тя да има нов собственик, който да осигури по-добри условия и да подобри качеството на услугата.
Банята в Елешница, която е с площ 234 кв.м ведно с прилежащата към нея пералня с площ 200 кв.м ще бъдат отдадени под наем за срок от 10 години и при символична първоначална конкурсна цена от 300 лв. годишно без ДДС.
Относно ниската наемна цена кметът на Разлог Красимир Герчев сподели, че тя е такава заради лошото състояние на базата, която се нуждае от доста солиден ремонт, а това изисква сериозни финансови средства, а при по-висок наем и по-кратък наемен период едва ли някой инвеститор ще прояви интерес към нея.
Най-важните условия, с които евентуалният наемател трябва да се съобрази, е банята да се използва по предназначение и да се запази социалната й функция.
Не е изключена и възможността впоследствие банята да бъде обявена и на концесия, която позволява отдаването на обекта за период от време повече от 10 години и задължава инвеститора да вложи определен размер средства. Затова в договора с бъдещия наемател ще има условие в случай на възлагане на концесия той да може да бъде прекратен. На този етап общината няма възможност за обявяване на концесия, тъй като няма изготвен концесионен анализ.
Припомняме, че в отчета на общинското предприятие „Бани и перални“ за 2016 година, към което спада и „Минерална баня – Св. Варвара“ – Елешница, цифрите не бяха благоприятни и показват, че предприятието работи на загуба, като приходите му за предходната година са в размер на 95 550 лв., а разходите – 100 300 лв.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP