Данъчните няма да запорират имоти и сметки

24 Март 2020 | 14:10
0 коментара
Бизнес

Принудителното изпълнение по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се спира по време на действие на извънредното положение.

За периода обаче ще се начисляват лихви и може да се обезпечават задължения и да се разпределят суми по изпълнителни дела. Това са промените, които настъпиха в данъчното законодателство, след приетия Закон за извънредното положение, припомнят от Министерство на финансите.

Публичните изпълнители към приходната агенция вече няма да могат да образуват изпълнителни дела, освен ако случаят не е особено важен. По искане на длъжниците, данъчните ще може да извършват изпълнение върху вземания и парични средства от банки, вземания от трети лица, вложени ценности в трезори и съдържанието в сейфове. Публични търгове вече няма да се провеждат и няма да се извършва въвод във владение. 

Промяна има и в някои важни за данъчната година срокове.

Срокът за подаване на данъчна декларация от еднолични търговци, земеделци и лица, извършващи стопанска дейност, се удължава до 30 юни 2020 г. Същите лица ще имат време до 31 май 2020 г. да използват до 5% отстъпка от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. До 30 юни 2020 г. се удължава срокът за ползване на 5 % отстъпка от дължимите от физически и юридически лица данък върху недвижимите имоти и данък върху превозните средства при условие, че данъкът за цялата година се плати в този срок. Финансовото министерство обаче предупреди, че всички граждани, които не са търговци, са длъжни да подадат декларация по 

същите срокове или до 30 април 2020 г.

Времето за ползване на отстъпка от данъка също се запазва до края на този
месец. След като предизвика неодобрение и бурна реакция от страна на бизнеса,
текстът, който гласеше, че НАП ще определя авансовите вноски на фирмите на база
2018 г., отпадна. През 2020 г. задължените по Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО) лица ще правят 

авансови вноски на база прогнозната данъчна печалба за 2020 година.

Вноските за януари-март трябва да се внесат до 15 април 2020 г., а за останалите – до 15
число на месеца, за който се отнасят. Тримесечните авансови вноски за първото и второто тримесечие на 2020 г. се внасят до 15 число на месеца, следващ тримесечието, респ. 15 април и 15 юли 2020 г., а за третото тримесечие – в срок до 15 декември. За четвъртото
тримесечие не се прави тримесечна авансова вноска.

Срокът за подаване на декларации за корпоративен данък

и за плащането му се измества на 30 юни. Същата е и датата за деклариране и внасяне на данъка върху разходите, приходите, приходите от помощни и спомагателни дейности по ЗКПО и Закон за хазарта. До края на юни трябва да се декларира и внесе и данъкът върху дейността от опериране на кораби, тогава трябва да се подаде и годишният отчет за дейността.

Годишните финансови отчети, консолидираните финансови отчети и годишните доклади по глава седма от Закона за счетоводството за 2019 г. се публикуват в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел до 30 юни 2020 г. Това важни за всички фирми, които не са имали дейност през 2019 г. За останалите срокът е 30 септември 2020 г.

Добавете Вашия коментар

TOP