Данъчни станали нудисти на круиз, за да борят сивата икономика

11 Март 2019 | 10:58
0 коментара
Любопитно

Данъчни под прикритие се оказали на нудистки круиз в открито море, после не си признали дали са се жертвали в името на закона срещу сивия сектор и са свалили дрехите, или не. Това разказа финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента по повод акцията в читалището, където служители на НАП се направиха на танцьори.

"Забавлявам се с това. Колегите са преиграли буквално в случая", коментира Горанов в отговор на въпроса на Канал 3 как гледа на творческия подход на подчинените си да накажат хората, които си платили по лев и петдесет, за да потропат малко хора и ръченици в селото. 

И добави: "Но трябва да се има предвид, че всички способи за контрол ще бъдат използвани от приходната администрация". По този повод финансовият министър разкри и други случки с превъплъщения на данъчни, докато изпълняват дълга си.

"Миналото лято ги качвахме на круизни кораби. Имаше една забавна ситуация, в която навътре в морето се оказа, че това е нудистки круиз и колегите бяха изключително притеснени", разказа министърът. "Но всички способи са допустими, защото в края на краищата, интересът на обществото е да има по-малък дял на сивата икономика и бюджетът да бъде обезпечен", заключи той.

На танцовия състав в читалището на село Марково обаче нямало да му се размине, по думите му, ако е имало нарушения с неиздаване на касов бон. "С какъв мотив да ги оттеглят? Неиздаването на касова бележка си е административно нарушение, което се наказва с глоба и принципът на маловажност тук не се прилага", отсече Владислав Горанов.

Финансовият министър заключи, че макар изчисленията на НАП да сочат, че загубите от сивия сектор са половин милиард, те възлизат на много повече, защото сивият сектор е над 20% в момента.

"При 107 милиарда БВП, ще видим едни милиардни обороти, които не са обхванати и върху които не са платени данъците", коментира Горанов по повод новите задължения на търговците за въвеждане на новия софтуер и касови апарати.

"Дълбоко се съмнявам, че има повече от 10% от ресторантите в София, които са напълно редовни", заключи той.

Причината - много български търговци смятали ДДС-то за част от техния бизнес-модел. Припомняме, че фирмите, които използват обикновен касов апарат, който не е свързан с компютърна система за управление на продажбите и са регистрирани по ДДС, имат срок до 31 март да се снабдят с новите. За тези, при които се налага подмяна на софтуера, срокът ще се удължи до края на септември. Над 50 хиляди касови апарати вече са адаптирани и в реално време предават данни към сървърите на НАП. Най-големите рискове са свързани с така наречените ресторанти, хотели, заведения за обществено хранене от друг тип, където често и системно се избягва отчитането на всички обороти, подчерта министърът.

Горанов коментира и амнистията на дълговете на вероизповеданията, приета с промени в закона на първо четене по-рано днес. Мюфтийството е натрупало борча от неплатени осигуровки, данък върху доходите на физическите лица и корпоративен данък. Но този случай на опрощаване на дълговете бил по-особен, защото не става въпрос за стопански субект, а за вероизповедания.

"Основната цел на закона беше да намалим възможните външни влияния, в това число и на разузнавателни служби, върху вероизповеданията, които да ги тласкат и използват като мрежа за нездравословно влияние в нашето общество", каза Горанов. Според него това не е държавна помощ. Президентът действително може по Конституция да амнистира публични вземания, но депутатите преценили по целесъобразност да го постигнат през промени в закона.

Финансовият министър каза, че не смята да сменя апартамента, където живее след проверката на КПКОНПИ, заключила, че той не е направил нарушение. А по повод критиките на БСП, Горанов установи, че те използват двоен стандарт - веднъж вярват на институциите, когато става въпрос за проверки на прокуратурата за участието на Корнелия Нинова в приватизацията, а друг път демонстрират недоверие, както в неговия случай.

Добавете Вашия коментар

TOP