При съвместна операция на ДАНС и МВР е разкрит канал за незаконно превеждане на хора към Западна Европа, като са задържани две лица, едно от които е издирвано от Интерпол, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Операцията е проведена на 8 юни на ГКПП Видин – Пътническа жп гара.

При извършена съвместна проверка на международния бърз влак № 480, пътуващ по маршрута София – Будапеща, в „тайник“ в пътнически вагон е открит и задържан македонски гражданин, който е обявен за издирване от Интерпол във връзка с влязла в сила осъдителна присъда в Македония. Лицето е било укрито във фабрична кухина зад стената на сервизно помещение на пътнически вагон чрез демонтиране на странична преграда.

Образувано e досъдебно производство по описа на ГПУ – Видин за престъпление по смисъла на чл. 279 от НК – за минаване на държавната граница без разрешение на надлежните органи на властта или с разрешение, но не през определените за това места.

Задържани са две лица.

На 10 юни 2015 г. едното от тях е получило от Видинския районен съд осъдителна присъда от 14 месеца ефективно наказание „лишаване от свобода“, като е приведено в затвора и е открита процедура по екстрадиция.