Данните, които пропускаме при избор на лаптоп

26 Март 2022 | 10:42
0 коментара
Бизнес
Данните, които пропускаме при избор на лаптоп

Когато човек избира лаптоп, той отделя много внимание на редица характеристики. Проверява мощността на процесора, количеството и дори скоростта на системната памет, капацитета на твърдия диск, възможностите на видеокартата и какво ли още не. Има обаче един показател, който мнозина пропускат, отбелязва онлайн изданието How-to Geek.

Става дума за Thermal Design Power (TDP) или терминчна мощност. Един от основните проблеми на лаптопите е ефективното охлаждане на хардуера. Процесорът, видеокартата и батерията "страдат" най-много високите температури и дори може да се стигне до физически повреди на устройството.

За да не се стигне до това, компонентите имат защити - при достигане на определени температури процесорът или видео картата например може да намали мощността си и съответно да влоши производителността си. А при твърде висока температура дори може да се изключи, за да се предпази.

TDP е рейтинг, който дава информация колко ефективно е охлаждането и съответно дали даденият лаптоп може да издържи на по-дълго натоварване. Графичен процесор (видео карта) с TDP 100W означава, че се нуждае с охлаждане, което да може да се справи с горещината, която се генерира 100W и достатъчно бързо и ефективно да я изведе от машината.

Разковничето е, че на всички модели лаптопи може да предлагат достатъчно добро охлаждане. Може например то да е по-слабо заради липсата на пространство или заради по-ниска цена. Или да е "жертвано" в името на по-тънък и лек лаптоп. Това ще означава, че машината ще работи добре при нормални натоварвания, но при по-дълго използване или по-високо натоварване, охлаждането може да не е достатъчно и процесорът и/или видеокартата да се самоограничат. Накратко, потребителят няма да използва максимума на хардуера.

Именно затова може да се получи ситуация, в която два идентични видеопроцесора, но с различен TDP рейтинг, да имат коренно различни резултати, именно защочо единият ще работи с по-голяма част от капацитета си от другия. Производителите на хардуер обикновено предлагат няколко различни TDP стойности на компонетите си именно, за да са "впишат" по-добре в устройствата.

Не всички производители на лаптопи обаче показват тази информация, а и тя е малко позната на потребителите. Постепенно тези данни стават задължитлени и се появяват в списъка със спецификации на някои от най-новите модели лаптопи.

За сега потребителят трябва да прави проучването на TDP най-често сам и да потърси информация в интернет за резултати от бенчмарк тестове, които да показват TDP рейтинга на компонентите в конкретния модел на лаптопа. Като цяло правилото е, че моделите с по-слаб хардуер ще имат по-нисък TDP рейтинг, но често това са и моделите с по-тънки корпуси и които са разработени за портативност и по-леки, ежедневни задачи. Моделите с по-висок TDP рейтинг често са по-обемист и тежки, но с по-мощен хардуер, който е подходящ за игри и по-сериозни натоварвания.

Vesti.bg. Редактор: Мартин Дешев

Добавете Вашия коментар

TOP