Даниела Машева поема поста на Гешев

13 Юни 2023 | 09:22
0 коментара
Общество
България
Даниела Машева поема поста на Гешев

Докато Иван Гешев е в Страсбург, стана ясно, че Даниела Машева - негов заместник във Върховна касационна прокуратура, е приела да поеме поста му, съобщаваTribune.bg, позовавайки се на източник от прокуратурата. Тя ще бъде изпълняващ длъжността до избор на нов главен прокурор.

Днес ВСС освободи Гешев с 16 гласа "за" и само 4 "против".  

“Гешев не е казвал, че има 150 записа с магистрати и политици”, заяви Машева пред ВСС. Днес тя бе поканена, за да изясни какво е било емоционалното състояние на главния прокурор по време на пресконференцията на 15 май, на която скъса оставката си и обеща, че ще довърши мандата си, както и на служебна оперативка час по-рано, на която заместниците на главния прокурор са слушали запис на разговор между Гешев и члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев.

Главният прокурор Иван Гешев предпочете да напусне преждевременно заседанието на ВСС, на което беше гласувана оставката му с 16 гласа „за“ срещу 4 „против“.

По предварителна информация срещите му в Страсбург се очаква да приключат утре в ранния следобед.

Първата среща е обявена за 9 сутринта, но тогава се очаква да започне и заседанието на комисията LIBE, така че вероятно разговорът с хърватския евродепутат от Групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Ладислав Илчич ще бъде преместен след заседанието.

 В 11:30 до 12 часа има обявена среща с полските евродепутати от ЕКР Ришард Чарнецки и Богдан Ржонца. Гешев разговаря с Чарнецки и през месец март, когато беше на посещение в Брюксел.

Комисията LIBE ще заседава от 09 до 10:30 часа, без онлайн излъчване.

Добавете Вашия коментар

TOP