Даниел Митов се отказа да бъде външен министър

19 Април 2024 | 11:32
0 коментара
Политика
България
Даниел Митов се отказа да бъде външен министър
Не бива да се превръщам в ябълката на раздора в момента, затова оттеглям своето одобрение да бъда външен министър. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, който е и зам.-председател на партията.

"В тази ситуация, при променена Конституция, в която се търсят партийни баланси, е ясно, че не е проблем партийно оцветени хора да заемат министерски постове.

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ - вместо да подкрепят номинацията на премиера Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев. Сега може да му кажем: Спокойно, г-н президент, ПП-ДБ продължават да са с вас", заяви Даниел Митов в парламента.

"Отговорността е на президента Радев. Външният министър си е негов и той носи в момента цялата отговорност. Г-н Главчев направи предложение и то не беше прието от президента. От тук нататък отговорността е на президента и на ПП-ДБ", каза още Даниел Митов.

Коментарът му идва след кратката среща между Румен Радев и Димитър Главчев на "Дондуков" 2 по повод предложенията за промени в състава на Министерски съвет. Главчев пожела да направи две министерски смени - във външно министерство, за което предложи Даниел Митов и за земеделското министерство, което иска да бъде оглавено от Георги Тахов.

Това обаче срещна остра критика от страна на държавния глава, който заяви, че Главчев трябва да се придържа към обещанието служебното правителство да не бъде политическо. Радев добави, че не приема в него да има зам.-председатели на политически партии. За външния министър стана ясно от къде идва заръката.

 Кой поръча смяната и на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебното правителство в дух на приемственост и доказан мениджърски подход. Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя през ден мнението и нормално ли е през ден да сменяме министри?", запита Румен Радев.

От своя страна тази сутрин служебният премиер заяви след срещата с президента, че докато Радев не издаде указ за рокадите, старите министри си изпълняват задълженията.

Добавете Вашия коментар

TOP