Данго от Кочериново за срещата с Анди Гарсия: Голям кеф беше, гушна ме, остави 100 лева в куфара ми, запали пура и ме помоли да свиря

12 Декември 2021 | 09:07
0 коментара
Общество
Данго от Кочериново за срещата с Анди Гарсия: Голям кеф беше, гушна ме, остави 100 лева в куфара ми, запали пура и ме помоли да свиря

От 16годишен съм уличен музикант, работил съм в Испания и Гърция, но най-големият бакшиш, с който съм се прибирал – 13 000 лв., беше от сватбата на един от синовете на Цар Киро, платиха ми и договорените 2000 лв., разказа пред  „Струма” Владимир Чудомиров

Човекът, който се превърна в най-новия фен на Анди Гарсия, е уличният музикант, саксофонистът от Кочериново Владимир Чудомиров, по-известен като Данго. Владимир е самоук, а мелодията научил така добре, докато бил на гурбет в Испания. Всеки ден той пътува със сина си, който също е уличен музикант, от Кочериново до София, за да свирят. Свири от душа, без значение кой го гледа, кой отминава и кой колко му оставя. Така било и следобеда, когато Анди Гарсия го чул как свири мелодията от „Кръстникът“.

Той е на 54 години. От 16-годишен свири по сватби и кръщенета. Данго свири на кларинет и саксофон. Предпочита обаче саксофона, защото според думите му на него по-добре звучала европейската музика.

„Цял живот съм музикант. Започнах на 16 години. Вкъщи сме потомствени музиканти, слухари, с баща ми и братята ми. Като навърших 16 години, ми купиха кларинет, след това и саксофон. Предпочитам саксофона, на него по-добре звучи европейската музика. Тръгнах да свиря по сватби и кръщенета из цяла България. След това отидох в Испания като уличен музикант. На ден изкарвах по 100-150 евро. Имам един син, който е семеен, с едно дете. Изпращах пари на съпругата ми и на него. Синът ми също е уличен музикант. През годините построих нова къща за него и семейството му, а аз и съпругата ми останахме в старата, там ни е добре. Работих известно време и в Гърция, даваха много пари, но сега заради пандемията няма как да отида отново”, разказа пред репортер на „Струма” Данго.

Прякорът му сложил кръстникът му. Като малък Данго бил доста пълен и кръстникът му го нарекъл Дан Колов, но за по кратко си останал Данго, и така  до днес.

На въпроса, как ти се отрази 5-минутната слава и докосването до актьора Анди Гарсия, Данго отговори: „Беше голям емоционален шок за мен да свиря на такъв голям актьор, и то музиката от негов филм. Първо не повярвах, но пиарът му ме увери, че е той. Още не мога да се отърся от това изживяване. Веднага се обадих на сина ми, който свири на друга улица в София, на съпругата ми… голям кеф беше и все още е. Тези мигове ще останат за цял живот в съзнанието ми. Песента от филма я научих в Испания от мои колеги. Анди Гарсия ме гушна, даде ми две по 50. Остави ми 100 лева в куфара. Запали пура, някаква дебела пура пуши, дойде, седна до мен на цимента и ме прегърна. Изкара портфейл и ми даде още 10 евро, доволен съм и от бакшиша, и от емоцията, която изживях. Но най-големият  бакшиш, който съм получавал, е на сватбата на едни от синовете на покойния Цар Киро. Тогава се върнах вкъщи с 13 000 лв. бакшиш и отделно той ми плати уговорените 2000 лв. Сега, след като станах известен, ми звънят богати роми от Сърбия, Македония, канят ме да свиря на сватби и кръщенета. Свирил съм и на български сватби, който ме покани, свиря, не отказвам, това ми е хлябът на семейството. От няколко дни телефонът ми не спира да звъни, търсят ме и от всички краища на България. Въпреки известността аз си оставам уличен музикант! Радвам се, когато хората се спират и слушат моята музика, може и да не ми дадат пари. На мен ми става благо на душата от техните усмивки и грейнали погледи”, заяви Данго.

Той, съпругата му и семейството на сина му, който има една дъщеря, живеят в ромската махала в град Кочериново.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP