Да счупиш яйце или глава: предупреждават за опасна шега в TikTok

28 Август 2023 | 09:29
0 коментара
Любопитно
България
Да счупиш яйце или глава: предупреждават за опасна шега в TikTok

Тенденцията на вирусни шеги родители да се снимат как чупят яйца по главите на децата си стана доста популярна в социалната медийна платформа TikTok. Някои медицински експерти обаче изразяват загриженост относно потенциалните негативни последици, които този на пръв поглед шеговит трик може да има върху децата.

Под хаштага #eggprank има множество видеоклипове, показващи родители и техните малки деца в кухнята. В тези видеоклипове родителите държат сурово яйце и обявяват намерението си да го счупят. Вместо да изберат обща повърхност като тиган или купа, те решават да счупят яйцето върху главата на детето, преди да прехвърлят съдържанието в купа.

 

Реакциите на децата, показани в тези видеоклипове, са различни, но много от тях показват признаци на страдание, някои плачат видимо или изглеждат озадачени и разочаровани, пише NBC News. Понякога детето си тръгва, а друг път си отмъщава, като на шега чупи яйце върху баща си или майка си. Самият хаштаг натрупа невероятна аудитория, надхвърляща 670 милиона гледания при последното преброяване.

И докато родителите вероятно го смятат за безгрижно забавление, значителен брой потребители на TikTok изразиха загриженост в коментарите към видеото и във видео отговорите. Изразените опасения са свързани с потенциалната вреда за децата и възможността за тяхното унижение.

Няколко медицински експерти смятат, че докато родителите, участващи в шегата, може да нямат злонамерени намерения, може да има непредвидени краткосрочни последици. Те могат да включват физическо натъртване по главата на детето или прехвърляне на микроби от яйцето върху кожата на бебето.

Д-р Меган Мартин, педиатричен спешен лекар в детската болница Джон Хопкинс, изрази неодобрението си. Тя коментира потенциалната опасност, подчертавайки риска от контакт на децата със суров яйчен жълтък и свързаната с това заплаха от салмонела.

Специалистът допълни, че подобно въздействие може да усложни ситуацията, ако впоследствие детето развие стомашни заболявания или хранително отравяне, което затруднява приема на течности и може да доведе до хоспитализация.

Произходът на тази тенденция остава неясен. Някои вирусни видеоклипове, които се появиха по-рано през месеца, показват възрастни, които се шегуват с други възрастни с трик с яйца, като едно видео събра над 14 милиона гледания.

TikTok отказа да предостави официално изявление по въпроса.

За да оцени ефекта от яйце върху главата на дете, Аманда Матърс, педиатричен професионален терапевт, проведе експеримент, в който се опита да разбие яйце в челото си. Тя описа трудността на това и физическите усещания, които причинява, подчертавайки потенциалния дискомфорт, свързан с начинанието.

Ериса Мулай, майка на четири деца, сподели положителния опит на семейството си с шегата, обяснявайки, че тя се е превърнала във важен спомен. Тя участва в гаврата с децата си, а сега често гледат видеото, за да се посмеят заедно. Мулай добави, че е важно родителите да запазят чувство за хумор и да не приемат живота прекалено насериозно.

Експертите изразиха загриженост, че малките деца могат да се научат на вредно поведение, като станат свидетели на шегата с яйца. Матърс подчерта уязвимостта на мозъка на развиващото се дете и предположи, че гледането на родителите, които привидно умишлено ги нараняват, може да остави дълбока следа.

Мулай, от друга страна, не обръща внимание на неодобрителния отговор, вярвайки, че преценките, базирани на кратко видео, може да не дадат пълна картина на ситуацията.

Превод: GlasNews

Добавете Вашия коментар

TOP