Да помогнем: Болна жена от Благоевград гасне в мазе! Мизерия и мъчения я преследват цял живот!

20 Януари 2022 | 14:03
1 коментара
Общество
Да помогнем: Болна жена от Благоевград гасне в мазе! Мизерия и мъчения я преследват цял живот!

Мизерия и мъчения преследват младата жена цял живот 

43-годишната Стоянова получава дом, но няма възможност да го стегне с 350 лв. пенсия 

Болна жена гасне в мазе в Благоевград!

43-годишната Ана Стоянова е принудена да обитава малката подземна стая от години, научи Топ Преса. Ани се ражда с детска церебрална парализа и епилепсия. Взима около 350 лв. социална пенсия. Плаща наема си от 120 лв. винаги навреме, купува си лекарства, а с това, което остане, преживява тежките дни. В мазето осветлението е слабо, стените са покрити с влага, което прави обстановката потискаща. Борбената жена все пак успява да си създаде някакъв уют, доколкото това е възможно.

Подземната стая е малка


„Преди няколко години работех като шивачка. Тогава успях да изтегля заем от 2500 лв. и да освежа жилището, в което живея“, споделя скромно пред Топ Преса тя.
10 години Стоянова работи в шивашки цех. Заради честите й епилептични припадъци собственикът я моли да напусне. Ани осъзнава, че е в тежест, и без да роптае, го послушва. Животът й минава в мазето, а тя е напълно сама. Тежката диагноза я съпътства през целия й живот. Пътят й е изпълнен с трудности, но тя преминава през тях с гордо вдигната глава. На ранна детска възраст майка й я изоставя. Заминава на гурбет в Турция и не се връща с години. Баща й си намира нова жена, ражда му се син и Ани е оставена на произвола на съдбата. Дори по-лошо – оставена е на милостта на мащехата си, която по думи на Стоянова никак не я обича. 43-годишната жена сподели още, че по-късно баща й съвсем се отказва от нея и болното момиче поема по своя път само.

Стоянова няма много удобства

„Веднъж в месеца получавам припадък, понякога и по-повече, ако нещо се притесня. Преди да припадна, ръката ми се схваща и аз знам какво следва. Усещам, че ще ми стане лошо, и бързам да седна някъде, за да не падна на земята“, разказва Ани.

Борбената жена създава уют, доколкото е възможно

Изстрадалата жена често наблюдава светлините, които блещукат от прозорците на чуждите апартаменти. Представя си как един ден ще има свой собствен дом, в който да се чувства добре, ще може да обзаведе по свой вкус и ще кани гости. После навежда глава и се връща обратно в мазето. Така до декември месец миналата година, когато с помощта на кмета на Благоевград Илко Стоянов кандидатства за общинско жилище и е одобрена.

„Сбъдна се една моя мечта. Светъл лъч в живота ми. Много плаках след срещата с кмета. Коя съм аз – инвалид, грозна, измъчена, бедна, но той ме прие. Изслуша ме и ми даде ключ към моето щастие“, вълнува се русокосата благоевградчанка.
Макар че първата стъпка вече е направена, остават още няколко крачки до пълното щастие на Ани. Социалното жилище й е предоставено, но има нужда от основен ремонт. Няма бойлер, бушоните падат и няма почти никакво обзавеждане. За момента Ани е успяла да си вземе само тапети, които с голямо вълнение лепи по стените. Макар да й е трудно да признае, защото не обича да проси и да моли, Ани се нуждае от мебели и електрически уреди.

„Заделям каквото мога и лека по-лека стягам жилището. Засега не мога да се изнеса от мазето, защото нямам възможност да направя всичко наведнъж. Сега най-много мечтая да имам работа, за да съм самостоятелна. Искам да мога да се издържам сама“, допълва скромно младата жена.

 

Тя влиза в сърцата на ветерани

За историята й научават от местното туристическо дружество на ветераните. Хората се трогват до болка и решават да помогнат с каквото могат. Канят Ани на тяхно тържество, където се запознават лично с нея и тя веднага влиза в сърцата им.

„Много я обичаме. Тя е страхотен човек. Оказа се и голям естет. Помагаме с каквото можем. Тя го заслужава. Видях едно слънчице в нейното лице, едно, една усмивка, която ме накара да мисля непрекъснато за нея. Надявам се много, много хора да откликнат“, споделя с надежда пред вестника Снежанка Грюшева от туристическия клуб.

Ани заслужава един по-добър и достоен живот. Нека всичко заедно й помогнем да се измъкне от студеното и влажно мазе. Всеки, който желае, може да помогне на:

BG12 UBBS 8002 1031 9058 30
Ана Силвиева Стоянова
/топ преса/

Да помогнем: Болна жена от Благоевград гасне в мазе! Мизерия и мъчения я преследват цял живот!
Да помогнем: Болна жена от Благоевград гасне в мазе! Мизерия и мъчения я преследват цял живот!
Да помогнем: Болна жена от Благоевград гасне в мазе! Мизерия и мъчения я преследват цял живот!

Добавени коментари

Момка публикува:
22 Януари 2022 | 10:45
Възможно ли е да се свържа с дамата лично?

Добавете Вашия коментар

TOP