Да покориш себе си: Петричанката Силвия Аздреева за това какво е да си жена алпинист

18 Януари 2024 | 16:14
0 коментара
Общество
Благоевград
Да покориш себе си: Петричанката Силвия Аздреева за това какво е да си жена алпинист

Често ни питат когато сме малки какви искаме да станем, когато пораснем. Момиченцата обичат в такива моменти да отговарят "балерина", "певица", "атриса" и просто "принцеса". Порасналото момиченце, за което ще ви разкажем днес обаче не тръгва по този път - тя се отправя към ледената прегръдка на планината и превръща в свое призвание алпинизма.

Българската алпинистка Силвия Аздреева може и да изглежда като една кехка жена, но всъщност тя се е справяла с животозастрашаващи ситуации и за кратко време е видяла гледки, които повечето хора не могат да видят през целия си живот.

В рамките на година и два месеца тя е успяла да покори трите осемхилядника - на върховете Еверест, Лхотце и К2.

Случвало ѝ се е буквално да прескача трупове по ледените ръбове и е преживяла лавина на 8200 метра височина. 

"Моментите на плач, на тъга и на болка са повече от тези на щастие, за съжаление. Все пак рискувате живота си там, знаете, за да постигнете тази своя мечта. Не препоръчвам на хората да го правят, защото наистина е изключително опасно и смъртоносно" – каза алпинистката.

В тежките и критични моменти в планината единствено човешката воля и късмет могат да се окажат спасителни.

„При последното ми изкачване на връх К2 бях затрупана от лавина и едва оживях. Въпреки това, не се отказах и реших да последвам своята мечта", разказа Аздреева.

Алпинистката признава също, че това, че е жена и е по-емоционална, има своето влияние. 

Щастливите моменти докато изкачваш опасните планински върхове може да са по-малко, но са много силни, отбелязва Аздреева.

"Най-голямото щастие е да развея българския флаг на някой висок връх," споделя тя. „Няма такова щастие наистина! Но то много бързо бива помрачено от мислите, които моментално нахлуват в главата ми - че трябва да сляза обратно и да оцелея по пътя надолу”

Добавете Вашия коментар

TOP