Д-р Теменужка Любенова, ОбСНВ-Благоевград: Наркотикът „флака“ вече е широко разпространен и в България

26 Юни 2018 | 18:50
0 коментара
Общество

Наркотикът „флака“ вече е широко разпространен и в България. Това каза за „Фокус“ д-р Теменужка Любенова, председател на Общински съвет по наркотичните вещества-Благоевград.

„Това е синтетичен наркотик, който наподобява соли за вана. Изключително агресивен наркотик, който може да предизвика абсолютно неконтролируемо поведение. При употребата му младежите не знаят какво се случва с тях – събличат се голи, агресивни са към хората, склонни са дори и да се самоубият“, уточни експертът и допълни, че синтетичените канабиноиди от типа на „веселия чай“ са хит на пазара в момента. 

Д-р Любенова посочи, че „веселият чай“ е марихуана, напръскана със съответните химикали.

По думите й той може да има многократно по-засилено действие от това на обикновения канабис, тъй като когато се прибавят към марихуаната синтетично произведени вещества, то тогава многократно се увеличава въздействието както върху мозъка, така и върху сърдечната дейност и кръвното налягане и изцяло върху състоянието на организма.

Тя отбеляза, че може кръвното налягане да стигне до горна граница 200 и долна – 60 и обобщи, че синтетичната дрога, като всичко, което не е природен продукт, действа върху организма многократно по-силно, отколкото природните продукти.

Спада долната граница на децата, които са опитвали наркотични вещества.

Д-р Любенова уточни, че има деца, които са пробвали в 5 клас марихуана, и други, които в 6 клас вече са пробвали синтетични наркотици. Според нея в момента няма рискови групи в България, а има рискова среда, в която живеят и се отглеждат българските деца.

Според нейните наблюдения в малките населени места родителите повече се страхуват и някак си взимат повече мерки и проявяват и изискват повече дисциплина в семейството за разлика от по-големите населени места, където децата се чувстват по-свободни, но същевременно не могат да осмислят тази свобода, тъй като са прекалено малки, нямат опит и доста често се подлъгват и опитват наркотици.

По думите й, най-лошото е, че има една част от родителите, които смятат, че може да се опита наркотик 1-2 пъти и това няма да доведе до зависимост, а това наистина е много рисково като поведение и като мнение.

Тя подчерта, че един от основните проблеми е, че наркотиците на българския пазар са твърде достъпни и лесно младежите могат да достигнат до марихуаната например, която може би е най-достъпна и най-разпространена.

Най-малката жертва на наркотиците в целия свят е 9-годишно дете, което е починало след употребата на екстази.

Д-р Любенова отбеляза, че екстази-то представлява метамфетамин и е разработено като средство за подтискане на апетита, като в миналото се е използвало и в психиатрията.

„През 70-те и 80-те години на миналия век започва да се продава нелегално. От 1985 година е обявено за незаконно вещество. Тогава е забранена и неговата употреба в медицината, както и във ветеринарната медицина. Обикновено се среща под формата на таблетки или капсули. Много рядко може да се срещне на прах, който да се смърка или инжектира, но въпреки всичко има и подобна употреба. Среща се и смесване на хероин и екстази в някои таблетки. Такива се продаваха и в България. Мисля, че се произвеждаха в Сливен и струваха някъде около 8 лева“, коментира експертът и добави, че прякото въздействие, заради което се употребява екстази е усещането за спокойствие и щастие, или най-вече, че се чувстваш значим в средата, в която се намираш.

Тя каза още, че освен това този наркотик може да предизвика инфаркт, инсулт, но лошото е това, че понякога смъртта не е настъпила, а с хората се случват доста сериозни психически затруднения като объркване, депресия, нарушение на съня, силна тревожност, неволно стискане на зъбите, гадене, замъглени образи и съответно халюцинации.

По думите й смъртните случаи след предозиране с екстази са изключително много в целия свят.

 Халюциногенните гъби са изключително популярни сред подрастващите.

 Тя посочи, че този тип наркотици предизвикват халюцинации.

„Децата не могат да оценят, че това е вредно за техния организъм – да виждат несъществуващи неща и мозъкът им да ражда чудовищни картини. Това е вредно за самия организъм и е опасно за самото дете. Децата не могат да разберат, че животът на човека е много крехък. Той може за много кратко време и от абсолютно незначителни неща да бъде прекъснат. Те по друг начин възприемат света, поради което и много лесно биват подлъгвани да опитват вещества, които имат психотропно въздействие“, коментира тя.

Д-р Любенова отбеляза, че псилоцибин  е активната съставка в магическите гъби.

По думите й това вещество предизвиква разширени зеници, цветовете изглеждат доста ярки, неконтролируем смях, изкривяване на картината, усещания от радост до ужас и страх, околните предмети се движат, излизат от формата си и придобиват нова, абсолютна загуба за връзка с реалността, донякъде и неспособност за движение.

Добавете Вашия коментар

TOP