Д-р Шишков от РБ: ГЕРБ и ДПС спъват здравната ни реформа, настъпваме икономически интереси

18 Май 2015 | 12:41
0 коментара
Общество
Д-р Шишков от РБ: ГЕРБ и ДПС спъват здравната ни реформа, настъпваме икономически интереси

Има разнобой между ГЕРБ и Реформаторския блок в здравеопазването, коментира днес по БНР д-р Димитър Шишков от РБ, който е член на парламентарната здравна комисия.

"Уж сме заедно с ГЕРБ, а те в същия момент правят всичко възможно, за да бъдат срещу реформата, която желае да извърши министър Петър Москов и ние от Реформаторския блок".

Преди дни Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ са "много обезпокоени от случващото се в сферата на здравеопазването" и имат "огромни притеснения от начина, по който се провежда тази реформа".

Според д-р Шишков крайната цел изглежда е да бъде свален здравният министър, без обаче никой още да е казал коя е "лошата стъпка" в плановете и действията му. Той смята, че нарочно му се залагат

"подводни камъни" чрез лицемерното поведение на ГЕРБ

"Единственото, което се казва, е едно политиканстване, едни празни приказки и едни локуми, които се опъват от ДПС и една част от ГЕРБ, които явно не разбират какво искаме да направим".

По думите му техните представители в здравната комисия отхвърляли точки и предложения без аргументи, казвайки просто "Не бива така да бъде", но без да обясняват защо и как трябва. Същевременно представители на Българския лекарски съюз присъствали на заседанията и нямали забележки към реформата.

"Поисках да направим една подкомисия, която да покаже причините, довели до големите задължения на някои от големите болници, която

не беше одобрена именно от ГЕРБ и от ДПС

Вчера чета, че именно хора от ГЕРБ изведнъж желаят да бъде съставена такава комисия", дава пример д-р Шишков.

По думите му много от болниците са свързани с политически фигури, които в момента са в управлението и лобират в НЗОК и регионалните здравни каси.

Направете справка за делегираните бюджети на болниците и ще разберете какво драстично разминаване има между големи и по-малки болници, независимо дали са държавни или частни, добави той.

Д-р Шишков е на мнение също така, че сливането на болници и диспансери е правилната политика, тъй като част от тях са били

създадени само с цел да има повече директори и професори

Той отново потвърди, че не става дума за закриването им, а за "стопанското им преместване" и за оптимизирането на раздутата им администрация, гълтаща ресурси за сметка на лечението и заплатите на лекарите.

Без да може да цитира точна цифра, д-р Шишков посочи, че има анализ на средствата, които ще бъдат спестени, като само за Александровска болница те са 5 млн. лв.

В новия Закон за лечебните заведения се предлагат много интересни неща, които ще накърнят икономическите интереси на много хора, заключи той.

Източник: БНР; снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP