Д-р Дафина Тачова: Все повече юноши са с кардиологични проблеми след дълъг Ковид-19

22 Октомври 2021 | 10:20
0 коментара
Общество
Д-р Дафина Тачова: Все повече юноши са с кардиологични проблеми след дълъг Ковид-19

Все повече тийнейджъри, които са били заразени с коронавирус, имат кардиологични проблеми. Това са наблюденията на благоевградския педиатър д-р Дафина Тачова, която потвърди пред репортер на „Струма“ за тревожната тенденция.

„При по-големите деца, които са в юношеска възраст, се наблюдава така нареченият лонг Ковид, продължителен Ковид. Оплакванията на пациенти между 13 и 18 г. са свързани най-вече с болки в гръдния кош, задъхване при усилие. Когато ги насочим към кардиолог специалист, се установява, че след Ковид-19 са с перикардит и други сърдечни усложнения. Такъв проблем бе установен при група спортисти в юношеска възраст, като 20% от тях, или всеки пети, беше с аритмия или перикардит. Говорим за абсолютно здрави деца, които преминават периодично през медицински прегледи. За съжаление този вирус е бич не само за възрастните, но и за младите хора“, заяви д-р Тачова.

След преболедуване и при по-големите деца се забелязва постковиден синдром – като болки в мускулите, усилено падане на косата, кожни промени, неврологични проблеми. Д-р Тачова добави, че въвеждането на зелените сертификати е довело до активизиране на слабия имунизационен процес в центъра й.

„Ако в един имунизационен ден преди отваряхме 1 флакон с ваксини на „Пфайзер” и „Модерна“, вчера сме направили 4 пъти повече. През целия ден имах много телефонни обаждания от пациенти. Има записани за еднодозовата ваксина „Янсен”, но за нея се прави специална поръчка и очаквам в понеделник да получа заявената доставка”, заяви д-р Тачова.

Значителен скок в имунизирането се забелязва в цялата Благоевградска област, като за един ден са били поставени 313 нови ваксини, от които 170 „Пфайзер”, 20 „Модерна”, 121 „Янсен” и 2 „АстраЗенека”, става ясно от Единния информационен портал. 188 достигнаха бустерните дози, а общият брой на ваксисинираните с пълен курс е 49 430. Продължава и увеличаването на новите случаи на заразени, които към вчерашна дата в Пиринско бяха 165 за едно денонощие.

„Всеки втори изследван за коронавирус е положителен, тази тенденция се запазва устойчива през последните няколко дни”, заяви началникът на микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова.

Източник: Вестник Струма

Добавете Вашия коментар

TOP