Д. Лорер в Благоевград: Планът за възстановяване и европейските програми се движат по график

29 Март 2022 | 14:10
0 коментара
Общество
Д. Лорер в Благоевград: Планът за възстановяване и европейските програми се движат по график

Всичко, свързано с Плана за възстановяване, с европейските програми се движи по график. Това увери министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който беше на посещение в Благоевград.

„Ние идваме, за да започнем разговора за бъдещето на Благоевград“, каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Днес общината провежда Първи регионален форум “Инвестиции и иновации в Благоевград” под неговата егида. Министърът определи града като място с академични традиции и люлка на хората, които са част от бизнеса с иновации.

„Днес сме тук и виждаме как образование, индустрия и технологии могат да се съчетаят в едно чудесно място“, допълни Даниел Лорер.

Снимка: БГНЕС

Министър Лорер бе категоричен, че последните години са били трудни за цяла Европа, затова, по думите му, днес ще чуе от какво се нуждае местният бизнес и как държавата може да го подкрепи. Лорер добави, че сред инструментариума на държавата, с който се помага на бизнеса, са стартъп зоните, индустриалните зони и др.

„Всичко, свързано с Плана за възстановяване, с европейските програми се движи по график“, подчерта министърът на иновациите и растежа.

„Сегашният форум за мен е гордост. Така показваме силата на регионите като цяло“, каза кметът на Благоевград Илко Стоянов, който определи днешното събитие като продължение на първата среща с бившия министър в служебното правителство и настоящ премиер – Кирил Петков.

Първият регионален форум “Инвестиции и иновации в Благоевград“ съвместно с Американския университет у нас /AUBG / започна днес в зала „22 септември“. Това е първото подобно съвместно събитие на двете институции.

На форума, на който се обсъждат възможностите за инвестиции и развитието на иновациите в oбщина Благоевград, над 20 от най-успешните алумни на Американския университет у нас ще представляват компании като Payhawk, Eleven Ventures, Melon, Challenger Capital Management, Montway Bulgaria, Transmetrics, Elevate, Nu Boyana Film Studios, Bulgarian Venture Capital Association, Park Lane Development, C3i, “Университет за деца“ и др. Специални гости на събитието са и Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), както и представители на Европейската банка за инвестиции и развитие, Taiwan Trade Center в България и др.

С инвестиционния климат в oбщина Благоевград ще се запознаят и международни фирми като Alorica, Telus, Sutherland, Pontica Solutions, HP, Experian, ScaleFocus, Proxiad, KBC, Ingram Micro, Cargotec и др. Най-големите благоевградски инвеститори „Оттобок“ и „Карлсберг“ също са част от събитието.

Добавете Вашия коментар

TOP