Църквата в село Добърско неслучайно е под номер 3 сред 100-те национални туристически обекта

27 Септември 2023 | 09:38
1 коментара
Култура
Благоевград
Църквата в село Добърско неслучайно е под номер 3 сред 100-те национални туристически обекта

Църквата „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в разложкото село Добърско неслучайно е под №3 сред 100-те национални туристически обекта. Храмът е паметник на културата и е интересн за посетителите със своите странни символи и стенописи, запазили се в продължение на повече от 400 години.

 

Храмът „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е изграден като трикорабна базилка през 1614 година от будни и заможни местни жители. Той е уникален не само по своята архитектура – наполовина в земята без купол и камбанария, но и със своите 460 стенописа, на които реставрация не е правена. Тук за първи път е изографисан Константин-Кирил Философ като светец. Това е и църквата в България с най-много изрисувани жени светици. Една от забележителните икони е и сцената Преображение Христово, известна още като Исус в космическа ракета. Край храма има извор с лековита вода. По традиция хората пускат монети в него, за да се върнат отново на това свещено място.

 

В началото на 2019 година храмът стана собственост на Българската православна църква. След 10-годишна съдебна сага Върховният касационен съд се произнесе – владението върху паметника на културата да се прехвърли от Националния исторически музей към Неврокопска епархия.

Църквата, в която има запазени изключително ценни стенописи, е национален паметник на културата. Храмът е един от най-забележителните паметници на духа, вярата и надеждата на българите, който се посещава ежедневно от туристи от страната и чужбина.

Добавени коментари

Gost публикува:
27 Септември 2023 | 10:19
Да, така е, там хората не се лекуват, нямат нужда от лекар и не ходят по болници, даже вече, и не умират, станаха вечни, защото се плискат от"лековития" извор, и се молят на Божето в ракетката, да им занесе молитвите по-нагоре!

Добавете Вашия коментар

TOP