Църквата "Свето Благовещение Богородично" в гр. Разлог отбелязва своя храмов празник

24 Март 2024 | 19:58
0 коментара
Култура
Благоевград
Църквата Свето Благовещение Богородично в гр. Разлог отбелязва своя храмов празник
Храм “Свето Благовещение Богородично” в гр. Разлог отбелязва своя празник

На Благовещение (25.03.2024 г.) храм “Свето Благовещение Богородично” ще отбележи храмовия си празник - с тържествена Света литургия и молебен за благоденствие и здраве.

Празничните богослужения в храма ще бъдат водени от Негово Високопреосвещенство неврокопски митрополит Серафим и свещеници от Разложка духовна околия. Програмата ще започне днес (24.03.2024 година), с отслужване на празнична вечерня от 18:00 ч.. В утрото на Благовещение, богослужението ще започне от 6:30 часа, а след това ще се състои Св. Василиева Литургия.

Храмът в Разлог, посветен на благовещението на Света Дева Мария, е един от най-красивите църковни храмове в Неврокопска епархия. Изграден е в края на XIX век по образец на Варненската митрополия, като на 5.ХІ.1939 г. църквата е осветена и отваря бати с пожелание да носи благословение и благовещение на всички родолюбиви разложани.

Храм “Свето Благовещение Богородично” впечатлява с красивия си иконостас и внушителната си архитектура. Застроената му площ е 710м², като вътрешното пространство е изцяло изографисано в периода 2000 – 2008 година от екип млади художници–реставратори, начело със Здравка Чобанова от Разлог и иконопис на олтара - Стефан Юлиевич Шарич от София. Църквата впечатлява с 26-метрова камбанария (висока колкото Хрельовата кула в Рилския манастир) и три камбани, изработени от висококачествен бакър и английски калай, тоново построени Ре, Фа и Сол.
 

Добавете Вашия коментар

TOP