Църквата „Св. пророк Илия“ в село Беласица отбеляза храмовия си празник

21 Юли 2023 | 09:09
0 коментара
Култура
Благоевград
Църквата  Св. пророк Илия  в село Беласица отбеляза храмовия си празник

Жители и гости на селото се събраха за молитва и благословия. Храмът е един от най-посещаваните в община Петрич и посреща миряни от целия свят целогодишно, каза за БТА отец Борислав.Подготовката за храмовия празник е започнала доста по-рано, а на 19-и юли вечерта се прави вечерна служба и се отпява петохлебие.

На 20-и юли сутринта отец Борислав отслужи Божествена Света литургия, празничен водосвет и беше осветен курбан за здраве.Храмът води своето начало от 1897 година и за времето си е бил един от големите, каза отец Борислав. Той разказа още, че в летописната книга на храма пише за по-стара църква, която се е намирала на територията на селото и се е казвала „Св. Димитър“.

По време на един от ремонтите на покрива на „Св. пророк Илия“ е намерена скрита икона на Св. Димитър. По думите на отеца иконата е от периода на 1850 година и предполага, че тази година ще успеят да я изложат за поклонение.

Отец Борислав разказа още, че църквата „Св. пророк Илия“ се посещава най-често от двойки, които търсят благословия за зачеване.

Не водят официална статистика, но по думите му около 90 процента от двойките са били благословени с деца. В регистрите за кръщене на храма има хора от Германия, Малта, Куба, Китай, Индия и други държави, каза отецът.

Той отбеляза още, че вижда все повече млади хора да търсят вярата и това го радва.

Добавете Вашия коментар

TOP