Църквата одобри поставянето на голяма икона на света Варвара в село Елешница

13 Март 2021 | 13:26
0 коментара
Култура

Църковното настоятелство на храм “Свети Атанасий” в Елешница е дало зелена светлина за реализирането на проекта.

Идеята е на художника Петър Чорев, а местните жители и власт подкрепят инициативата. Проектът предвижда светото изображение да бъде представено върху огромно табло – от едната страна ще бъде християнската мъченица, а от другата ще бъде изписана нейната молитва, която да благославя жителите и гостите на Елешница.

За да бъде предпазена от слънце и дъжд, над иконата ще бъде изграден покрив с керемиди. Любопитното е, че изображението на света Варвара ще бъде осветено, за да се вижда пред тъмната част на денонощието. Финансирането на целия проект ще бъде с лични средства на местни жители.

От кметството в Елешница потвърдиха пред “България Днес”, че напълно подкрепят кампанията и ще помагат с каквото могат, тъй като цялото село е обединено около идеята.

Местните хора се гордеят, че света Варвара е родена само на 1 километър от тях. Това се е случило в древното селище Илиопол, което е в сегашното землище на Елешница.

“Научно доказано е, че света Варвара е родена тук, а впоследствие и тук е обезглавена по нареждане на баща си, когато той разбира, че е станала християнка”, обясни пред “България Днес” кметът Сашо Мицин.

Мъченицата се почита на 4 декември както от православната църква, така и от католическата.

Добавете Вашия коментар

TOP