ГЕРБ няма да участва в създаването и формирането на кабинет в 43-ия парламент. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов на пресконференция в сградата на Народното събрание.

Той посочи, че премиерът в оставка Бойко Борисов е информиран за решението на депутатите.

Сидеров: Бързат с нервни реакции за мандата, нека осмислят

Патриотите готови да направят кабинет, ГЕРБ не дава

Бъчварова: Не е логично да подкрепим Патриотите за кабинет

„За това решение, което имахме днес на парламентарна група, своевременно сме го информирали. Той се съобразява с решението на парламентарната група и това, което казваме днес е последното и окончателно”, категоричен бе Цветанов.

„ПГ на ГЕРБ заедно с нашия председател сме заявявали, че няма да се възползваме от реализирането на следващ управленски мандат в 43-ия парламент. БСП заявиха също тази принципна позиция”, допълни Цветанов.

„Ние разглеждахме възможността да подкрепим мандат, ако бъде връчен или на Реформаторския блок или на Патриотичния фронт, без да участваме във властовите позиции в съответните министерства и с министър-председател. Бяхме добронамерени и смятахме, че с модела за политики, за които говорихме преди 2 години, когато формирахме сегашното правителство, успяхме действително да постигнем много”, посочи Цветанов.

„Въпреки трудностите през тези 2 години успяхме да предложим днес на държавата много по-добър бюджет от този за 2016 г. и от 2014 г. Но ние не можем да бъдем заложници на принципите, които има ГЕРБ и да се съобразяваме с политики, които не съответстват и не кореспондират с цялостния модел за развитието на държавата и точно за това не смятаме, че във формат 43-ти НС има политическа сила, която може да поеме мандат за съставяне на кабинет поради всички тези различия”, подчерта Цветанов.

„Най-големият извод от днес е да вървим към предсрочни парламентарни избори, за да може действително да създадем условията и средата, в която може да чертаем политики и да не се отклоняваме от това, което декларирахме преди 2 години, когато поехме управлението на страната. Благодаря на всички, които участваха в 43-тото Народно събрание”, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Източник: БГНЕС

„Няма да допуснем едно мнозинство, което подкрепяше правителството две години, което сега се преформатира, да изнудва не само ГЕРБ, а да променя хода на икономическите политики в цялата държава”, заяви от своя страна председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова.

„Сега в нова конфигурация – с Атака и с едни Обединени земеделци от парламентарната група на Български демократичен център, Патриотичният фронт всъщност се опитват да прокарат едни абсолютно популистки политики, чието място не е между първо и второ четене на тези закони. Те се опитват да направят кардинална промяна, а аз бих казала да развалят пенсионния модел, който съществува вече много години в България”, каза Стоянова.