Цвета Караянчева при президента: Изборите не са на ГЕРБ

12 Януари 2021 | 11:22
0 коментара
Политика

Изборите не са на ГЕРБ. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева по време на консултациите с президента. Тя пожела много здраве, много успехи и годината да бъде спокойна.

„Да направим едни избори, с които да успеем да спечелим доверието на българските граждани и всяка една политическа сила да има съответните политически послания, които да направят възможно нейното избиране и парламентарното й представяне. Всички говорим за доверие в изборите, но в последните месеци в публичното пространство се насажда едно твърдение, че едва ли не предстоящите избори ще бъдат манипулирани. Едва ли не, че ще бъде компрометиран избориният процес, ще бъде опорочен вота. Всичко това води до недоверие в избориня процес, до уронване на престижа на институциите. Нещото, което е много притеснително, че избирателната активност неминуемо ще падне“, каза тя.

- Реклама -

По думите й доверието на българските граждани се подкопава.

„Внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите, тя ще ги манипулира, ще ги купи, ще прикрие резултатите, допълнително бие върху авторитета на институциите. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което наблюдаваме е, че има едно координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес. Виждаме нагледно какво се случва, когато се подкопае доверието в избирателния процес в една такава развита демокрация, каквато е САЩ. През последните дни вие дадохте възможност на политически фигури, които по социология няма да имат кой знае какво и или въобще представителство в българския парламент. Те се превърнаха в рупор на прокламирани идеи едва ли не, че обявяват предстоящите непроведени избори за манипулирани“, заяви още Цвета Караянчева.

Председателят на парламента посочи, че това е опасно, защото се позволява на хора, които не познават изборния процес, да правят внушения.

„Апелирам за по-спокойно говорене, за утвърждаване на авторитета на институциите. Тези опити да се отрече вота, който все още не е проведен, е много опасно. Ние виждаме до какво води това. Българските избори се провеждат по избирателен закон, който е от 2014 г. Този избирателен закон е развит в годините и мога да кажа спокойно, че има много порочни практики, които бяха премахнати. Разбира се, винаги има какво да се желае. Изборите в България не ги прави партия ГЕРБ, изборите в България се правят от институции, които си взаимодействат една с друга“, изтъкна още Караянчева.

Тя изтъкна, че 4 избори не са организирани от партия ГЕРБ. „Нека си припомним 2009 г. беше Тройната коалиция. 2017 г. беше г-н президент правителство посочено от нас. Партия ГЕРБ печели през всичките тези избори“, допълни още Караянчева.

Добавете Вашия коментар

TOP