Цвета Караянчева, ГЕРБ: ДПС си запълва изборните списъци с фалшиви регистрации

15 Октомври 2015 | 04:29
1 коментара
Политика
Цвета Караянчева, ГЕРБ: ДПС си запълва изборните списъци с фалшиви регистрации

Цвета Караянчева – областен координатор на ГЕРБ – Кърджали в интервю за Радио „Фокус“

Водещ: Полицията в Кърждали проверява сигнал за фалшиви адресни регистрации в Кърджали, научи „Фокус“. Според сигнала в избирателните списъци има хора, които не са пребивавали с години в населените места в областта, но същевременно имат регистрации по настоящ адрес. Полицията има доказателства, че адресните карти са подписвани не от титулярите, а от кметове и секретари на села в Община Кърджали. До момента е установено, че само в Община Кърджали има фалшиви регистрации на над 500 души. Темата ще коментира областният координатор на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева. Какъв е вашият коментар, г-жо Караянчева?


Цвета Караянчева: Това е нов вид търговия с гласове, нов вид изборен туризъм, защото тези хора в продължение на няколко годни не са идвали на територията на област Кърджали. И по този начин ДПС си запълва изборните списъци, за да може да си повиши гласовете, като разчитат на това, че в изборния ден ще преобличат хора – основно жени, които ще бъдат със забрадки, с очила и ще влизат с лични карти на хора, които не присъстват в изборния ден.


Водещ: Но нали имаше проверки за тези регистрации преди изборите?


Цвета Караянчева: Да, има проверки, установени са, но кметът на общината отказва да ги дерегистрира, защото комисията, двама от членовете не са се произнесли категорично, а казват, че чакат проверка. Полицията обаче е сезирала и прокуратурата. И на практика има установено, че тези подписи не са слагани от титулярите, а са слагани от кметовете на кметства, от секретарите на кметства и в момента тази бройка набъбва на 500 човека фиктивни регистрации.


Водещ: Тъй като има доста малко време до датата на изборите, смятате ли, че ще има резултат от действията на полицията и прокуратурата?


Цвета Караянчева: Надявам се. И областният управител, и аз съм сезирала министър Павлова като министър, който отговаря за ГРАО, защото ГРАО трябва да извърши тази дерегистрация. Но трябва да има заповед от кмета на съответната община, за да се случи това, а кметът – временно изпълняващият кмет на Община Кърджали, отказва да направи такава дерегистрация.


Водещ: Може ли Централната избирателна комисия да предприеме нещо по въпроса?


Цвета Караянчева: За съжаление не. Това е в прерогативите на кмета, на комисията и съответно на ГРАО, на централното ГРАО.


Водещ: Това може ли да бъде повод за искане, след изборите вече, за обявяване на резултатите за невалидни?


Цвета Караянчева: Абсолютно. Това може да бъде, това е възможно да се направи, да – след изборите да се поиска касиране на изборите в тези населени места, защото там има хора, които са с нелегитимни адресни регистрации.


Водещ: Т.е. никой не може да накара временно изпълняващия длъжността кмет на Община Кърджали…


Цвета Караянчева: Ами, знаете, че кметовете на ДПС са над закона, те се чувстват над закона и понякога не зачитат законодателството на Република България. да се надяваме, че здравият разум ще надделее в тях. Не знам какъв ще бъде отговорът и от регионалното министерство, защото има установено нарушение от полицията и от прокуратурата, а временно изпълняващият кмет на Община Кърджали не желае да извърши тази процедура. Върви проверка и в Община Кирково. Интересното е, че за осем общини в Община Кирково за четири години броят им е нараснал с 600 жители, което е най-малкото смущаващо, защото прирастът в тези населени места не е кой знае колко голям. Така че там имаме също съмнения, но както ви казах, вървят проверки в цялата област.
Водещ: Кога се очакват резултати от тези проверки?


Цвета Караянчева: В най-скоро време, предполагам, че до края на седмицата ще има резултати от Община Кирково. Но това наистина е една тенденция, която върви на територията на област Кърджали и ние сме я забелязали много преди изборите, но не можехме да хванем какъв е точно механизмът. Дойдоха при нас обаче хора от съответните населени места, които ни разказаха по какъв начин се случва това, и ние сезирахме полицията.


Димитър ДРАГАНОВ

Добавени коментари

Интересно публикува:
15 Октомври 2015 | 11:34
Чудно!ГЕРБ това не го умеят?!Ами научете се от другите!МРЪСНИЦИ!НЕ ВИ Е СРАМ!ТЮ!

Добавете Вашия коментар

TOP